Zdravje > Aktualno
3008 ogledov

Strah, da bo kuga postala neobvladljiva

ambulanta, Madagaskar Osebni arhiv
Kuga, ki se je v zadnjih mesecih močno razširila, bi v primeru mutacije oziroma razvoja njene odpornosti proti zdravilom lahko postala neozdravljiva, opozarjajo strokovnjaki.

Kuga je v zadnjih mesecih na Madagaskarju pokosila več kot 140 ljudi. Deset afriških držav je razglasilo stanje pripravljenosti; strokovnjaki pa se bojijo, da bi potniki lahko bolezen ponesli tudi v zahodne države sploh zato, ker so simptomi lahko nekaj časa povsem prikriti.

Povzročitelj bolezni je bakterija, ki je skozi zgodovino zahtevala življenja več kot 50 milijonov ljudi, zlasti med obdobjem, poznanim tudi kot obdobje črne smrti ali kuge.

Kug je več vrst, ta, ki zdaj kosi po Madagaskarju, je pljučna kuga; izredno nalezljiva oblika, ki se prenaša s kašljanjem, kihanjem, tudi po kapljicah sline. V kolikor pacient ni deležen ustreznega zdravljenja, umre, v nekaterih primerih tudi v 24-tih urah.

Profesor Paul Hunter iz angleške univerze je za Daily Star povedal, da če kuga uspe najti svojo pot do Evrope ali Amerike, da bo situacija podobna izbruhu ebole. "Kot v primeru vseh drugih bolezni nas skrbi predvsem možna mutacija, ki bi lahko pripeljala do neozdravljivosti bolezni," je opozoril. Kuga se sicer zdravi z ustreznimi antibiotiki.  

ambulanta, Madagaskar Nevarno Zdravje Širi se pljučna kuga, ljudje umrejo v 48 urah

Madagaskar letno beleži okrog 400 primerov kuge, kar je polovica primerov v svetovnem merilu. Svetovna zdravstvena organizacija, ki je bila v primeru izbruha ebole deležna številnih kritik zaradi prepočasnega ukrepanja, je tokrat že poslala strokovnjake na Madagaskar in odštela milijon in pol dolarjev v preprečitev širjenja bolezni.

Slednje je vendarle že doseglo kritično točko, opisujejo ga kot najhujšega v zadnjih 50-tih letih. "Če se kuga razširi tudi v ostale afriške države, bi njeno širjenje utegnilo spolzeti izpod kontrole, kar bi povzročilo veliko opustošenje," je še poudaril profesor Paul Hunter.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Tupamaros 09:53 14.november 2017.

    Nekaj milijonov migrantov in beguncev možnih nosilcev neozdravljivih nalezljivih bolezni se potika po Evropi. Bolezni, ki so že pomorile miljone ljudi. Evropo bolj skrbijo tako imenovani teroristi, ki jih je možno kontrolirati in ki pobijejo nekaj 10-100 prebivalcev na leto.

  • Thomy 08:35 14.november 2017.

    V naslovu je tiskarski škrat...