Zdravje > Aktualno
900 ogledov

Starši, ne bežite od težav

mladi Saša Despot
Konopljo že uporabilo 21 odstotkov 15-letnikov, trije odstotki so jo uporabili že pri starosti 13 let ali prej.

Letošnji mednarodni dan proti zlorabi in trgovanju s prepovedanimi drogami poteka pod sloganom "Prisluhnimo otrokom in mladostnikom – prvi korak k varnemu in zdravemu odraščanju" S sloganom želijo poudariti pomen preventive na področju preprečevanja uporabe drog že pri mladostnikih.

Marihuana marš | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Nekateri med njimi se s psihoaktivnimi snovmi srečajo že zelo zgodaj. Slovenska raziskava (HBSC 2014)) je tako pokazala, da je konopljo že uporabilo 21 odstotkov 15-letnikov, trije odstotki so jo uporabili že pri starosti 13 let ali prej.

V Evropski raziskavi o alkoholu in drugih drogah (ESPAD 2011) pa je skoraj deset odstotkov 15-16 let starih dijakov poročalo o uporabi več psihoaktivnih snovi; poleg tobaka, alkohola in konoplje tudi o uporabi drugih prepovedanih drog in zdravil brez recepta.

Slovenija 17.05.2012 mladostniki, mladi, dijaki, studenti, mladina, fantje na sp Zdravje Raziskava: Po tem izstopajo mladi v Sloveniji

Družina je eden najpomembnejših varovalnih dejavnikov na področju preprečevanja uporabe drog in zasvojenosti, starši so namreč otrokovi prvi in najboljši učitelji, dodajaj na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) "Pomembno je da starši z otrokom ohranjajo stik, veliko komunicirajo in poslušajo ter imajo dobre medsebojne odnose. Na ta način imajo več možnosti, da pri otroku ali mladostniku pravočasno opazijo spremembe, ki lahko ogrožajo njegovo varno odraščanje."

Raziskava je še pokazala, da mladostniki v Sloveniji v splošnem odnos z družino ocenjujejo dobro, in sicer tako podporo družine kot kakovost pogovorov v družini. Večina (85 odstotkvo) se jih z mamo lahko ali zelo lahko  pogovarja o stvareh, ki jih težijo, z očetom nekoliko manj (67 odsototkov).

Starši, ne bežite od težav

Mladostniki poleg razumevanja, poslušanja in naklonjenega odnosa potrebujejo tudi strukturo, pravila in pogovor o tem, katera vedenja so sprejemljiva in katera ne in zakaj ne. "Od težav naj starši ne bežijo, saj lahko s tem pripomorejo k povečevanju mladostnikove stiske in utrjevanju nesprejemljivih in tveganih vedenj," opozarja dr. Helena Jeriček Klanšček iz NIJZ.

Na pojavnost tveganih vedenj glede na raziskave vplivajo tudi nedosledno discipliniranje, pomanjkljiva pravila in neučinkovita in slaba komunikacija med mladimi in odraslimi, so še opozorili. 

Kadar mladostniki menijo, da jim nezdrava vedenja in kršenje pravil ne bosta prinesli resnih posledic, se jih bodo verjetno tudi večkrat posluževali. Če starši sami ne vedo, kako se pogovarjati, reagirati ali kako pomagati otrokom in mladostnikom, se lahko po nasvet ali pomoč obrnejo na šolsko svetovalno službo, na svetovalne centre za otroke in mladostnike, na Center za preprečevanje odvisnosti NIJZ OE Maribor ali na nevladne organizacije.

Pozor Zdravje Bodite v krogu prijateljev in pazite drug na drugega

Po opozorilu strokovnih sodelavk na  centru za preprečevanje odvisnosti se je treba zavedati, da je zdrav vzgojni odnos tisti, v katerem se otrok počuti varnega, ljubljenega in sprejetega, kjer pozna meje, ve, kaj okolje od njega pričakuje in zahteva. 

Mednarodni dan proti zlorabi drog in nezakonitemu prometu s prepovedanimi drogami, ki je danes obeležujemo od leta 1987. Razglasil ga je  Urad ZN za boj proti drogam in kriminal. Združeni narodi so leta 1987 sprejeli posebno deklaracijo o zlorabi drog in nezakonitem trgovanju z drogami, s katero naj bi krepili osveščenost o nevarnostih, ki jih predstavljajo nedovoljene droge.

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.