Zdravje > Aktualno
2492 ogledov

Stavka: To so navodila zaposlenim v UKC Ljubljana

Novi prostori Urgence UKC Ljubljana. Anže Petkovšek Novi prostori internistične prve pomoči Interne klinike UKC Ljubljana in splošne nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ljubljana.
Kdo bo stavkal in katere storitve so dolžni izvajati...

Če danes stavkajo policisti, je jutri na vrsti dvourna opozorilna stavka v zdravstvu in socialnem varstvu, za katero so se skupaj odločili v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije in Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije.

Stavka bo potekala med 8. in 10. uro in to v vseh zdravstvenih in socialnih zavodih po Sloveniji, torej v bolnišnicah, zdravstvenih domovih, lekarnah, centrih za socialno delo, socialno-varstvenih zavodih (domovih upokojencev), varstveno delovnih centrih, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje in na Nacionalnem laboratoriju za okolje in hrano.

Ob 9. uri bodo v ključnih regijskih točkah (Izola, Šempeter pri Gorici, Novo mesto, Ljubljana, Golnik, Slovenj Gradec, Murska Sobota, Rakičan, Celje, Maribor) izvedene javne manifestacije zaposlenih iz dejavnosti zdravstva in socialnega varstva, namenjene javnosti oziroma medijem, so sporočili sindikalisti. 

Kot sta pred dnevi pojasnila predstavnika sindikatov, imata oba sindikata veliko podporo, sicer na tem področju dela prek 40 tisoč zaposlenih.

stavka Stavka Gorenjska Stavka policistov, zdravstvenih delavcev in šolnikov

Na dan stavke, torej jutri, v torek, bo delo organizirano kot ob nedeljah ali praznikih.

Vodstvo UKC Ljubljana in sindikati v UKC Ljubljana stavkajoče pozivajo, naj stavka poteka umirjeno, da pacientom ne bo povzročala škode. Opozorili so jih, da naj bodo "zastoji pri delu s pacienti čim manjši, pozornost do pacientov pa največja."

klinični | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Stavkajoči delavci so dolžni zagotoviti minimum delovnega procesa po 7. členu Zakona o stavki, tako da je zagotovljena varnost ljudi in premoženja ali je delovni proces nenadomestljiv pogoj za življenje in delo občanov ali delo drugih organizacij. Stavkajoči delavci so dolžni zagotoviti izpolnjevanje mednarodnih obveznosti," opozarjajo.

Stavka naj poteka umirjeno, tako da pacientom ne bo povzročala škode in da bodo zastoji pri delu s
pacienti čim manjši, pozornost do pacientov pa največja.

Zdravstvene storitve, ki so jih dolžni izvajati

Sicer morajo stavkajoči med dvourno opozorilno stavko izvajati vse tiste zdravstvene storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali smrt, kar predvsem pomeni:

  • zdravljenje vročinskih stanj in infekcij,
  • zdravljenje poškodb in zastrupitev,
  • zdravljenje kroničnih bolezni, če bi preložitev neposredno povzročila poslabšanje zdravstvenega stanja, invalidnost, druge trajne okvare zdravja ali smrt,
  • druge storitve nujne zdravniške pomoči,
  • opravljanje prvih pregledov brez čakalne dobe najmanj v obsegu, ki potrjuje ali izključuje stanja v prejšnjih točkah (triažni pregledi).
  •  predpisovanje zdravil in pripomočkov za zdravljenje stanj iz prejšnjih točk,
  • vse zdravstvene storitve za otroke do 18. leta starosti ter bolnike, starejše od 65 let, vse zdravstvene storitve v zvezi z nosečnostjo in porodom,
  • ukrepe za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 10:28 12.februar 2018.

    Stavke v bolnišnicah so vrhunec ignorance državljanov in ne se čuditi morebitnim eskalacijam posameznikov kot je bil primer v Izoli ! Kadar na UKC zmečejo milijone davkoplačevalskega denarja v vodovodne cevi , prezračevanje , nakupe nepotrebnih operacijskih miz ....itd........kaj še ...prikaži več potem ostane bolnikom ? V LJ bi morali namesto spomenika sprave postaviti ZID RESNICE pred katerega bi morali privesti vse ki so uničili STOLETNI sen o državi Slovencev . Naj jim ljudstvo sodi !