Zdravje > Aktualno
172 ogledov

Stavkajo zdravniki, "kasirajo" sestre

zdravstvo Saša Despot
Zaradi stavke zdravnikov imajo medicinske sestre več dela s prenaročanjem, usklajevanjem možnih terminov in pojasnjevanjem. One so tiste, ki se soočajo z reakcijami bolnikov, potem ko jim odpovejo poseg, na katerega so čakali več mesecev.

"Zaposleni v zdravstveni negi, se pravi medicinske sestre, se ob stavki zdravnikov soočajo z številnimi vprašanji bolnikov, predvsem tistih, ki šele vstopajo v zdravstveni sistem," na vprašanje, kako stavko zdravnikov občutijo medicinske sestre odgovarja predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Jelka Mlakar. "Tudi sicer bolniki lažje vprašajo ali povedo svoje mnenje medicinski sestri kot zdravniku. Zato so naše kolegice predvsem na vstopnih mestih tudi največkrat deležne nejevolje in pripomb s strani bolnikov ali njihovih bližnjih."

Stavke zdravnikov ne podpirajo

V sindikatu delavcev v zdravstveni negi stavko zdravnikov sprejemajo, a je ne podpirajo. Zakaj ne? "Menimo, da imajo zaposleni v zdravstveni negi mnogo več razlogov za stavko od zdravnikov," poudarja Mlakarjeva ter pri tem našteva mizerne plače, veliko preobremenjenost ter neskladje med dejanskim delom medicinskih srednjih sester ter njihovim plačilom.

"Naše plače so v primerjavi s plačami zdravnikov mizerne," poudarja Mlakarjeva. "Njihovo opravljeno delo je v celoti plačano, neplačane ure opravljenega dela medicinskih sester pa se sicer po naših intervencijah pospešeno izplačujejo, nekje več, drugje manj, a zaradi pomanjkanja kadra vedno znova ustvarjajo."

“Ministrstvo za zdravje je ministrstvo le za zdravnike,” je kritična Jelka Mlaka | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Preko 150 tisoč neplačanih ur

Zadnja analiza iz avgusta 2016, ki so jo izvedli v zdravstvenih in socialnih zavodih po besedah Mlakarjeve kaže še vedno porazno sliko neplačanih nadur, ki znaša že preko 150.000 ur.

"Zgoraj navedeni podatek o preobremenjenosti jasno poziva k končnemu priznanju kadrovskih standardov in normativov, ki je merilo in orodje za ugotavljanje potreb po kadrih," poudarja Mlakarejva. "Ne nazadnje vlado zavezuje k priznavanju normativov Stavkovni sporazum. Glede na točko iz leta 2013 bi imeli priznane normative v zdravstveni negi do konca l. 2013, druge poklicne skupine pa do oktobra 2014. Evidentno so vsi roki prekoračeni."

Težave srednjih medicinskih sester

V sindikatu že ves čas opozarjajo tudi na neskladje med dejanskim delom srednjih medicinskih sester, ki vsaj v 60 odstotkih presegajo kompetence in delajo delno ali v celoti v delokrogu diplomiranih medicinskih sester, plačane so pa kot srednje medicinske sestre.

Neskladje naj bi odpravili z novelo ZZdej, ki pa ni bila sprejeta. "Ali bo ta novela doživela parlamentarno obravnavo, predvsem zaradi velikega nasprotovanja zdravnikov, je veliko vprašanje," pravi Mlakarjeva in dodaja, da so zgoraj navedena problematika ter neuspešna pogajanja za ukinitev restriktivnih ukrepov razlogi, da se je pretekli četrtek Republiški odbor SDZNS preimenoval v stavkovni odbor.

Če bo treba, bodo šle na ulico

"Ali bomo dejansko udejanjili v praksi zaostrovanje sindikalnih aktivnosti, je odvisno od skupne odločitve vseh sindikatov," pravi Mlakarjeva. "Odločitev bo odvisna tudi od rezultatov zdravniške stavke in odločitve naših članov."

Stališče sindikata je, da dokler tečejo pogovori z ministrico in dokler niso pretečeni roki njenih zavez, si v dobro bolnikov in njih samih ne želijo zaostrovanja. "Če pa se bo čaša prelila čez rob," zaključuje Mlakarjeva, "se bomo opravičili bolnikom in stavkali, ne na delovnem mestu, temveč na cesti."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • Acid 15:42 20.november 2016.

    Je togaj policisti in vojaki morajo imeti veco placo od zdravnika, ker riskirajo svoje življenje in to je več vredno delo ....po tvoji logiki....tak gre....daj , pa v državi v koji delavci dobijo 800-900 evra i nemorejo družine prehranit gospoda ...prikaži več zdravniki bi hotli plače od 4000-5000 evrov ni im dost 1500-3000 kolko sad zaslužijo, ma to je švindl,... ak nočejo delat prosim , nek grejo kam im se hoče... bova primili zdravnike iz bivše juge... i tak tam maš super stručnjeke koji bojo delali za denar koji država ponuja... a naši, nek grejo v tujino ker so nezasiti in domače im ni dost....

  • jakec1575 14:54 18.november 2016.

    Evo, Cerar, dobil si 2-3 priloznosti, da pokazes muda. Sicer pa zaradi mene lahko kar gres. Na Tarci pa so vsi samo diagnosticirali problem. Glave bi morale letet, cez 5 min. ne pa od sedaj naprej bomo bolj pazili ...prikaži več koliko krademo. Ta država ni več država, če je sploh kdaj bila. razen ko pobira davke in izterjave. tam pa kaze muda.

  • devote 14:18 18.november 2016.

    Sestrski sindikat je eden najslabših sindikatov. Edini, ki zatira celo lastne člane , to je srednje medicinske sestre. Vodijo ga pa osebe, ki so najdražje plačane od vseh sindikalnih predstavnikov.http://www.finance.si/8847172/D.-Kekec-vodi-najdra%C5%BEji-sindikat?src=rss