Zdravje > Aktualno
44 ogledov

Številke vsako leto bolj grozljive

znamenja, rak Profimedias
Postanite tako imenovani "Skinchecker" in pomagajte svojim najbližjim.

Številke povezane s kožnim rakom so vsako leto bolj grozljive, v Evropi se število obolelih za kožnim rakom veča za pet do sedem odstotkov letno.

"Vsak tretji rak je kožni rak. Po vsem svetu se vsako leto diagnosticira med 2 in 3 milijoni nemelanocitnih kožnih rakov in 132.000 malignih melanomov," pred Tednom boja proti melanomu opozarjajo v La Roche-Posay.

Odkriti pravočasno

Ker so z zgodnjim odkrivanjem tudi možnosti za ozdravitev večje, so začeli z akcijo postani Skinchecker. Kar 90 odstotkov kožnih rakov namreč lahko ozdravimo, če jih odkrijemo pravočasno. Po njihovih odatkih po svetu pregleduje svoja kožna znamenja vsaj enkrat letno le tretjina ljudi, več kot polovica prebivalstva pa ni nikoli pozvala svojih najdražjih, da opravijo pregled. "Še bolj zaskrbljujoče pa je, da ljudje ne opravijo dermatološkega pregleda, da bi preverili zgodnje znake kožnega raka, ki so pogosto vidni s prostim očesom," dodajajo.

Zato želijo, da bi v skrbi za svoje najdražje pregledali tudi njihova kožna snamenja in da bi se čim več ljudi naučilo prepoznati nevarnost. Skinchecker tako predstavlja metodo petih korakov, s pomočjo katerih lahko hitro prepoznamo morebitno težavo:

A – ASIMETRIJA (asimetry)

B – ROBOVI (border)

C –  BARVA (colour)

D – PREMER (diameter)

E – RAZVOJ (evolution)

Na strani Skinchecker pa si lahko ogledate tudi fotografije nevarnih znamenj. Teden boja proti melanomu bo letošnje leto potekal od 23. do 27. maja, podrobno razlikovanje med benignim in malignim znamenjem

Preberite še:

Lahko zaseva v notranje organe

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.