Zdravje > Aktualno
17643 ogledov

Okužbe s covidom: Tako katastrofalne nedelje v dveh letih še ni bilo

otroci, samotestiranje Profimedia
Prejšnjo nedeljo je bilo na primer izdanih 2.554 TAN kod, še pred 14 dnevi "le" 876.

Število izdanih TAN kod in posledično tudi število potrjenih primerov pri nas vztrajno narašča. V nedeljo je bilo izdanih 4.728 TAN kod, kar je enkrat več kot prejšnjo nedeljo. Prejšnjo nedeljo je bilo na primer izdanih 2.554 TAN kod, pred 14 dnevi "le" 876. 

Na vidiku so nove spremembe glede karanten v šolah in vrtcih? Po poročanju portala 24ur.com naj bi epidemiologi z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) predlagali, da po visoko tveganem stiku z okuženim v karanteno ne bo treba celemu šolskemu razredu ali skupini otrok v vrtcu. Cel razred oziroma skupina naj bi šla v karanteno šele, ko bi bilo v njej okuženih 30 odstotkov otrok. Do takrat naj bi se otroci, katerih sošolci so okuženi, vsak dan testirali. 

Karantene ob vstopu v državo ni več mogoče prekiniti z negativnim testom

Zaradi skrajšanja trajanja karantene na domu z deset na sedem dni je črtana možnost predčasne prekinitve karantene z negativnim testom PCR, je ob sprejemu odločitve v petek navedla vlada. Brez napotitve v karanteno na domu lahko sicer v Slovenijo vstopi oseba, ki izpolnjuje pogoj prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja, torej pogoj PCT, za kar mora imeti ustrezna dokazila.

Sicer je pa v prihodnjih dneh pričakovati tudi uveljavitev sprememb pri odrejanju karantene ob stiku z okuženo osebo. Kot je v petek po sestanku koalicije na Brdu pri Kranju dejal predsednik vlade Janez Janša, bo ministrstvo za zdravje predlog spremembe veljavnosti karanten ob tveganem stiku z osebo, okuženo s koronavirusom, pripravilo do danes, po sprejetju na vladi pa bi lahko začel veljati sredi tedna.

 
Komentarjev 15
 • Lumpi 09:53 17.januar 2022.

  Kaj se tako obešanje na pompozne naslove? Tudi v drugih člankih so. Tak je pač slog Žurnalovega poročanja. Pa berite kaj drugega! Saj najbrž bi, a ni zastonj, kajne?

 • rd2dmk2 09:51 17.januar 2022.

  100% bolniška pa tolk cepljenih.. kje je cantaruti iz GZS, koga bo pa zdej on kaznoval in odpuščal ? je pa žalostno da je covid okužba poškodba na delu, to da pa ljudje v znani(h) firmah ne dobijo mask in ...prikaži večn zaščitne oprem pa delajo z strupenimi kemikalijami. in kar je žalostno se celo okoliški prebivalci morajo trpet svinjarijo.. pa pustimo to.. če boš zbolel na šihtu za angino se boš moral sam pogrigat za lekadole , če boš pa pozitiven in ti nič ne bo , boš pa imel lahko lep 100% dopust.

 • Avatar Leon
  Leon 09:34 17.januar 2022.

  Tako katastrofalne nedelje v dveh letih še ni bilo.....kaj pa velikonočna nedelja ?