Zdravje > Aktualno
1409 ogledov

Študija: Novo glede vejpanja in hudih poškodb pljuč

elektronska cigareta Shutterstock
Toksični hlapi, proizvedeni z vejpanjem, so privedli do poškodb 17 Američanov

V ZDA se soočajo z resnim izbruhom bolezni pljuč, povezanih z vejpanjem, v sredo objavljena raziskava pa kaže, da bi lahko bilo to povezano s toksičnimi hlapi. Biopsije pljuč 17 obolelih so namreč pokazale, da so poškodbe skladne z izpostavljenostjo strupenim kemičnim hlapom, so ugotovili raziskovalci z neprofitne Klinike Mayo.

V raziskavi, ki so jo objavili v strokovni publikaciji The New England Journal of Medicine, niso našli dokazov, da bi bile z vejpanjem povezane poškodbe pljuč posledica kopičenja maščobnih snovi, kar je bila doslej prevladujoča teorija, francosko tiskovno agencija AFP povzema STA

"Čeprav potencialne vloge lipidov ne moremo izključiti, nismo odkrili ničesar, kar bi kazalo, da ta problem povzroča kopičenje lipidov v pljučih. Namesto tega se zdi, da gre za neke vrste neposredno kemično poškodbo, podobno tisti, ki nastane zaradi izpostavljenosti toksičnim kemičnim hlapom, strupenim plinom in toksičnim agensom," je komentiral patolog iz arizonske izpostave Klinike Mayo Brandon Larsen.

Vsi bolniki, katerih biopsije pljuč so v raziskavi pregledali, so vejpali, med njimi 71 z oljem marihuane. Dva bolnika sta že pokojna.

Tudi ameriške zdravstvene oblasti preiskujejo izbruh bolezni, ki je od julija večinoma prizadela mlajše moške. Več kot tri četrtine prizadetih je povedalo, da so uporabljali proizvode s THC, psihoaktivno snovjo v marihuani.

THC se za potrebe vejpanja dodajajo topila in okusi, da se ga lahko pogreje in z napravo za vejpanje inhalira. Preiskovalci upajo, da jim bo uspelo ugotoviti, katera izmed teh snovi bi lahko povzročala poškodbo pljuč.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.