Zdravje > Aktualno
11628 ogledov

Odkrili neznano pljučno bolezen, oboleli v glavnem mlajši odrasli in najstniki

Profimedia
Odkrili neznano bolezen, ki jo povezujejo z vejpanjem. Javnost in bolnišnice v ZDA so opozorili, da so na nevarno bolezen pozorni.

Ameriški center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) v teh dneh poroča o 153 primerih težkih pljučnih bolezni, za katere meni, da bi lahko bile povezane z uporabo e-cigaret.

Med bolniki je tudi 17- letni Tryston, ki je vajpal od osmega razreda osnovne šole. Po poročanju televizije iz Dallasa WFAA, ga je prebudila huda slabost, silovito je bruhal, imel vročino, močno mu je razbijalo srce. Prestrašenega najstnika so prepeljali v bolnišnico, kjer je sprva vse kazalo pljučnico. Ko so opravili še test, je bil ta negativen, zato zdravniiki niso vedeli, za kaj gre.  Fantu so začela odpovedovati pljuča.

Bilo je zelo hudo, mladenič je bil kar 18 dni na intenzivni negi, kjer so ga morali zaradi težav z dihanjem desetkrat intubirati. Zdravniki so mladeniča komajda obdržali pri življenju. Danes je doma, pred njim je še dolgo okrevanje, saj je izgubil skoraj 30 kilogramov teže, skupaj z mišicami, tako da se s težavo postavi na noge. Fant si je po tem zaprisegel, da je vajpanja konec.

Oboleli v glavnem najstniki

Tryston je eden od vsaj 127 najstnikov s skrivnostnimi poškodbami pljuč, za katere ameriški zdravstveni delavci sumijo, da jih je povzročil vaping.

CDC navaja, da za to nimajo oprijemlljivih dokazov in da je potrebno več informacij, vendar je 14 ameriških držav poročalo o primerih hude in neznane pljučne bolezni, predvsem med najstniki in mlajšimi odraslimi. Za mnoge od njih ne vedo, če bodo sploh kdaj ozdraveli. Javnost in bolnišnice so opozorili, da so na nevarno bolezen pozorni.

Mnogi na intenzivni negi

Bolniki so izkašljevali sluz ter čutili hudo zasoplost in utrujenost. Nekateri so imeli resne težave z dihanjem, večina jih je bila na intenzivni negi, kjer so potrebovali kisik. Bolniki poročajo tudi o vročini, kašlju, bruhanju in driski, navaja Washington Post. 

Centri za nadzor in preprečevanje bolezni so prejšnj petek sporočili, da uradniki sodelujejo z zdravstvenimi službami v vsaj petih zveznih državah s potrjenimi primeri - Kaliforniji, Illinoisu, Indiani, Minnesoti in Wisconsinu - da bi ugotovili vzrok za to stanje po "številnih pljučnih bolezni povezanih z uporabi e-cigaret."

E-cigareta | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Do danes ni doslednih dokazov, da so krive e-cigarete,"  je dejala tiskovna predstavnica CDC-ja Kathy Harben.  Ne vedo, ali je za to krivec sama e-cigareta ali posebne sestavine, ki jih vdihavajo skozi njih. So pa bolniki v teh tekočinah uporabili tako nikotin, kot sestavine iz marihuane, pa tudi druge primesi, so zapisali.

V začetku letošnjega leta je ameriška Uprava za hrano in zdravila opozorila na morebitne težave z e-cigaretami, potem ko je prejela poročila o zdravstvenih težavah ljudi, ki uporabljajo te pripomočke. 

Elektronska cigareta Novo Zdravje Nova raziskava o elektronskih cigaretah

Predvsem med mladimi

Poraba elektonskih cigaret se je v ZDA med letoma 2011 in 2015 med mladimi povečala za 900 odstotkov. Ugotovitve študije so bile predstavljene na letnem srečanju Ameriškega združenja za srce.

Sicer pri omenjenem združenju svarijo pred uporabo teh cigaret. Sestavine tekočin za elektronske cigarete so večinoma odobrene kot varne za uživanje ali nanašanje na kožo, dolgoročna varnost vdihavanja teh sestavin pa je še vedno neznanka.

Pred dvema letoma je New England Journal of Medicine, najuglednejša strokovna medicinska revija obširni članek o elektronskih cigaretah sklenila z ugotovitvijo, da ta trenutek ni mogoče doseči soglasja o varnosti elektronskih cigaret, razen morda o tem, da so varnejše od klasičnih cigaret, da pa zelo verjetno pomenijo neko zdravstveno tveganje.

Možganska kap in srčni infarkt?

Ljudje, ki uporabljajo e-cigarete, so bolj izpostavljeni možganski kapi in srčnemu infarktu, navaja letošnja obširna ameriška študija, kjer so raziskovalci iskali povezavo med kajenjem elektronskih cigaret in težkimi srčno žilnimi zapleti. "Čeprav menimo, da elektronske cigarete pomagajo pri opuščanju kajenja, moramo biti previdni glede vpliva, ki ga to lahko ima na zdravje ljudi," je dejal vodja omenjene študije. 

Kajenje Zdravje Novo: Prve takšne ugotovitve o škodljivosti elektronskih cigaret

Pri nas:

Stroko v Sloveniji skrbi predvsem uporaba elektronske cigarete med mladostniki in mladimi odraslimi, saj po njihovem zvišuje tveganje za začetek kajenja nasploh. Sicer pri nas elektronske cigarete uporablja precej več mladih kot odraslih oseb. V raziskavi iz leta 2017 je 12 odstotkov anketiranih 17-letnih dijakov iz vse Slovenije poročalo, da so v zadnjih 30 dneh uporabili elektronske cigarete, medtem ko je v letu 2016 med odraslimi, starimi 25-74 let, elektronsko cigareto v zadnjih 30 dneh uporabilo manj kot odstotek.

Na NIJZ opozarjajo, da uporaba elektronskih cigaret med mladostniki in mladimi odraslimi zvišuje tveganje za kajenje tobačnih izdelkov. Tveganje je približno 4-krat večje kot pri mladostnikih in mladih odraslih, ki ne uporabljajo elektronskih cigaret. Poveča tudi pogostost in intenziteto kajenja. "Uporabo elektronskih cigaret odsvetujemo, še posebej otrokom, mladostnikom, nosečnicam, ženskam, ki načrtujejo nosečnost, bolnikom s kroničnimi obolenji (predvsem dihal) in nekadilcem. Uporaba elektronskih cigaret morda lahko predstavlja korist le za kadilce, ki nikakor na drug način ne želijo opustiti kajenja tobaka, a je tudi te potrebno spodbujati, da kasneje opustijo tudi elektronske cigarete."

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.