Zdravje > Aktualno
3453 ogledov

Nova raziskava o elektronskih cigaretah

Elektronska cigareta
Kadilci elektronskih cigaret morda menijo, da so te varnejše in čistejše od običajnih cigaret, a pojavlja se vse več ugotovitev, da temu ni tako.

Kajenje elektronskih cigaret bi lahko škodilo nevralnim matičnim celicam, ki so pomembne za delovanje možganov, kaže nova raziskava kalifornijske univerze Riverside. Kot so ugotovili raziskovalci, elektronske cigarete sprožijo stresni odgovor v nevralnih matičnih celicah.

Kadilci elektronskih cigaret morda menijo, da so te varnejše in čistejše od običajnih cigaret, a pojavlja se vse več ugotovitev, da je nikotin škodljiv, ne glede na to, ali se ga kadi v tradicionalnih cigaretah ali vaporizira v elektronskih. Nedavno je bila objavljena tudi študija, ki je ugotovila, da določene arome v elektronskih cigaretah škodijo celicam srčno-žilnega sistema.

Kajenje Zdravje Novo: Prve takšne ugotovitve o škodljivosti elektronskih cigaret

Ti proizvodi niso neškodljivi, je ob objavi raziskave univerze Riverside povedala njena soavtorica, doktorica Atena Zahedi. "Celo kratkoročna izpostavljenost lahko povzroči stres v celicah na način, ki ob kronični uporabi vodi v celično smrt ali bolezen. Naše ugotovitve se verjetno nanašajo na vse proizvode, ki vsebujejo nikotin," je dodala.

elektronska cigareta eksplozija Eksplodirala Svet Grozljiva smrt zaradi e-cigarete

Elektronske cigarete na ravni nevralnih matičnih celic sprožijo niz dogodkov, ki poškodujejo DNK celic, kar lahko vodi v njihovo smrt. "Če se to zgodi, matične celice ne morejo več proizvajati specializiranih celic, kot so nevroni ali astrociti," je še povedala Zahedijeva.

Nevralne matične celice so ključnega pomena. Za poškodbo matičnih celic so sicer še posebej občutljivi mladi in zarodki, saj se njihovi možgani še razvijajo, so še poudarili raziskovalci. "Izpostavljenost nikotinu v času prenatalnega ali adolescentnega razvoja lahko možgane prizadene na različne načine in oslabi spomin, sposobnost učenja in razmišljanja," pa je ob tem poudarila vodja raziskave, profesorica Prue Talbot.

Komentarjev 4
  • JZekspert 12:54 07.julij 2019.

    Vse novice o kajenju komentirajo številni anonimneži, ki jih verjetno 'nekdo' plačuje. Želijo dezinformirati, pogosto pa prav neumno lažejo in zavajajo - namerno. Edini namen e-cigaret je uvesti otroka ali mladostnika v zasvojenost z nikotinom. Cigaretom se čas izteka, hočejo ...prikaži več podtaknit nov strup; škodljivost e-c. je sicer morda manjša od cigaret, a to ni bistveno. Končni rezultat je: tudi, če so pol ali tretjino tako škodljive kot cigarete, so še vedno 2. najbolj smrtonosen izdelek od vseh.

  • Snežinko 07:17 04.julij 2019.

    Da je nikotin škodljiv ne rabiš nobene raziskave, da prideš do tega zaključka. Pri tej zadevi sploh ni vprašanje, kaj je VARNO varno ni nič od tega!) ampak kaj je MANJ NEVARNO. Dejstvo je, da klasična cigareta vsebuje katran, ki ...prikaži več dokazano povzroča raka, medtem ko naj ga elektronska ne bi imela. Vprašanje je, kaj povzročajo vsi tisti dodatki v tekočini... (pa ne kadim ne ene ne druge bedarije, da ne bo pomote).

  • kvasetotidogajamona 22:54 03.julij 2019.

    idijoti ste vsi ki kadite ecigarete ali obične cigarete, pač golazen