Zdravje > Življenjski stil
9875 ogledov

Novo: Prve takšne ugotovitve o škodljivosti elektronskih cigaret

Prva takšna študija o posledicah vapljanja...

Ljudje, ki uporabljajo e-cigarete, so bolj izpostavljeni možganski kapi in srčnemu infarktu, navaja najnovejša in prva študija, kjer so raziskovalci iskali povezavo med kajenjem elektronskih cigaret in težkimi srčno žilnimi zapleti. "Čeprav menimo, da elektronske cigarete pomagajo pri opuščanju kajenja, moramo biti previdni glede vpliva, ki ga to lahko ima na zdravje ljudi," je dejal vodja ameriške študije in raziskovalec na Medicinski fakulteti Univerze v Kansasu Paul Ndunda.

Glede na rezultate raziskave, ki je zajela okoli 400 tisoč ljudi, so tisti, ki uporabljajo e-cigarete, bolj izpostavljeni;

  • možganski kapi ( za 74 %),
  • srčnim infarktom (59 %),
  • drugim srčnim boleznim (40 %).

Povečano tveganje za zdravje povezano z uporabo e-cigaret, so Ndunda in njegovi sodelavci zaznali tudi po upoštevanju drugih dejavnikov tveganja; starost, prekomerna telesna teža in diabetes. "V primerjavi z neuporabniki so bili uporabniki e-cigaret mlajši, imeli so nižji indeks telesne mase in nižjo stopnjo sladkorne bolezni,"  je pojasnil vodilni raziskovalec. Sicer je v raziskavi sodelovalo 66 800 rednih uporabnikov e-cigaret, ki so jih primerjali s približno 344 tisoč ljudi, ki nikoli niso poskusili teh naprav.

Znanstvenik dodajaja, da neposrednih zdravstvenih težav povezanih s srcem, v e-cigaretah najverjetneje ne povzroča sam nikotin, temveč druge kemikalije, ki lahko vplivajo na vnetje sluznice krvnih žil, kar povzroči krvne strdke, blokado arterij in kap.

Študija ima svoje pomankljivosti, temelji namreč na anketnih podatkih, na podlagih katerih ni mogoče vzpostaviti neposredne vzročno-posledične povezave med vapljanjem in kapjo ali srčnim infarktom, je priznal raziskovalec ob kritikah o nedoslednosti študije. "Ta študija ima nekatere omejitve, kar pa ne pomeni, da zaradi tega ne bi spremenili navad  in odnosa do te razvade. Na to moramo gledati tudi kot javni poziv za daljše in zahtevnejše študije o škodljivosti e-cigaret," je dodal Ndunda. 

Opozorila glede e-cigaret

Poraba elektonskih cigaret se je v ZDA med letoma 2011 in 2015 med mladimi povečala za 900 odstotkov.

Ugotovitve študije so bile predstavljene na letnem srečanju Ameriškega združenja za srce in štejejo kot preliminarne, saj raziskava še ni bila objavljena v kakšnem strokovnem časopisu. Sicer pri omenjenem združenju svarijo pred uporabo teh cigaret. Sestavine tekočin za elektronske cigarete so večinoma odobrene kot varne za uživanje ali nanašanje na kožo, dolgoročna varnost vdihavanja teh sestavin pa je še vedno neznanka.

Pred dvema letoma je New England Journal of Medicine, najuglednejša strokovna medicinska revija obširni članek o elektronskih cigaretah sklenila z ugotovitvijo, da ta trenutek ni mogoče doseči soglasja o varnosti elektronskih cigaret, razen morda o tem, da so varnejše od klasičnih cigaret, da pa zelo verjetno pomenijo neko zdravstveno tveganje.

Pri nas: Hit med mladimi

Stroko v Sloveniji skrbi predvsem uporaba elektronske cigarete med mladostniki in mladimi odraslimi, saj po njihovem zvišuje tveganje za začetek kajenja nasploh. Sicer pri nas elektronske cigarete uporablja precej več mladih kot odraslih oseb. V raziskavi iz leta 2017 je 12 odstotkov anketiranih 17-letnih dijakov iz vse Slovenije poročalo, da so v zadnjih 30 dneh uporabili elektronske cigarete, medtem ko je v letu 2016 med odraslimi, starimi 25-74 let, elektronsko cigareto v zadnjih 30 dneh uporabilo manj kot odstotek.

Kajenje Po novem Zdravje Kadilci, pozor: Kmalu prihajajo spremembe!

Helena Koprivnikar z NIJZ priporoča, da kadilci, ki želijo opustiti kajenje uporabljajo preizkušeno in dokazano varne ter učinkovite izdelke, ki so na voljo v lekarnah ali jih predpiše zdravnik na recept, ne pa na primer elektronskih cigaret, ki se je danes predstavlja kot  izdelke za pomoč pri opuščanju kajenja. "Vendar pa je na voljo premalo podatkov in kvalitetnih raziskav in ni možno zaključiti, ali so elektronske cigarete učinkovita pomoč pri opuščanju kajenja ali ne. Da bi lahko te izdelke priporočali kot pripomočke za opuščanje kajenja (tako kot nikotinsko nadomestno zdravljenje in zdravila za opuščanje kajenja), bi jih bilo treba primerno testirati in bi morali biti ustrezno regulirani, da bi zagotovili učinkovitost in varnost uporabe," je opozorila naša strokovnjakinja.  

 

Komentarjev 8
  • kristjan05 11:21 02.februar 2019.

    "Prva takšna študija o posledicah vapljanja..." Kaj pa je to "vapljanje" Prosil bi za razlago.

  • uni 09:34 02.februar 2019.

    Zelo slabo raziskane in opisane novice. Zavajanje nevedne javnosti. V VSEH! do sedaj narejenih raziskavah so elektronske cigarete od 40% do 98% procentov manj škodljive od tobaka. Sramota novinarju in Žurnalu za zavajanje nevednih ljudi.

  • nik47 23:32 01.februar 2019.

    No podkupljeni novinarji in slovenske strani za novice itd... pogledajte si prave raziskave in Velike Britanije ki dokazujejo da so E-Cigareti 95 ali celo 97% manj skodljive kot cigareti... Zakaj jih potem pri njim ze kadi vec kot 4milione ljudi ...prikaži več , in zakaj so promovirani vseposod na vsaki oglasni tabli itd... https://scienceblog.cancerresearchuk.org/2017/02/06/new-study-comes-the-closest-yet-to-proving-that-e-cigarettes-arent-as-dangerous-as-smoking/ malo gledajte predn kej pravite