Zdravje > Življenjski stil
76394 ogledov

Kadilci, pozor: Kmalu prihajajo spremembe!

kajenje Saša Despot
Z zakonskimi ukrepi se Slovenija pridružuje najnaprednejšim državam.

Prepoved kajenja v zaprtih prostorih in drugi dodatni ukrepi, ki jih je Slovenija uvedla pred dvema letoma kot kaže niso edina pot k prizadevanju za opuščanje ali preprečevanju kajenja. 

Kajenje Po grožnjah iz Bruslja Svet Kadilcem je odklenkalo

Januarja 2020 novi ukrep

Po navedbah Nacinalnega inštituta za javno zdravje ( NIJZ) bodo cigarete in tobak za zavijanje na voljo le še v enotni embalaži, z enotno barvo obliko in velikostjo. Ukrep bo stopil v veljavo januarja prihodnje leto. 

Zaključujejo tudi z izdajo dovoljenj za prodajo tobačnih in povezanih izdelkov. "V primeru ugotovljenih pravnomočnih kršitev zakonodaje (prepoved prodaje mladoletnim in prepoved oglaševanja) bo prodajalcem dovoljenje odvzeto in s tem  preprečena prodaja tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov, dodajajo na NIJZ. 

Kadilci 25 krat večje tveganje za smrt

"Znano je, da imajo kadilci v primerjavi z nekadilci skoraj 23-krat večje tveganje za to, da umrejo zaradi posledic pljučnega raka, 25-krat večje tveganje za smrt zaradi kronične obstruktivne pljučne bolezni, dvakrat večje tveganje za smrtni izid zaradi pljučnice, gripe in tuberkuloze ter ostalih pljučnih bolezni," je ob današnjem svetovnem dvevu brez cigarete opozorila Saša Kladivec z Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik.

Kadilci potrebujejo intenzivno zdravljenje

"Kadilci, močno zasvojeni z nikotinom, bi morali imeti prost dostop do intenzivnega zdravljenja, ki bi zajemalo farmakološko in vedenjsko ter kognitivno terapijo. Terapevti, ki želijo pomagati, naj bi za odvajanje od kajenja uporabljali izključno pristope, ki so se v praksi izkazali kot učinkoviti in ki bolnikom pomagajo pri odvajanju od kajenja," ob tem dodaja Tomaž Čakš.  Raziskave kažejo, da so kadilci pri prenehanju kajenja bolj uspešni, če imajo pri tem pomoč in niso odvisni le od svoje volje.

Stroka opozarja pred elektronskimi cigaretami 

Helena Koprivnikar z NIJZ priporoča, da kadilci, ki želijo opustiti kajenje, pri tem uporabljajo preizkušeno in dokazano varne ter učinkovite izdelke, ki so na voljo v lekarnah ali jih predpiše zdravnik na recept, ne pa na primer elektronskih cigaret, ki se je danes predstavlja kot  izdelke za pomoč pri opuščanju kajenja. "Vendar pa je na voljo premalo podatkov in kvalitetnih raziskav in ni možno zaključiti, ali so elektronske cigarete učinkovita pomoč pri opuščanju kajenja ali ne. Da bi lahko te izdelke priporočali kot pripomočke za opuščanje kajenja (tako kot nikotinsko nadomestno zdravljenje in zdravila za opuščanje kajenja), bi jih bilo treba primerno testirati in bi morali biti ustrezno regulirani, da bi zagotovili učinkovitost in varnost uporabe," je pred uporabo elektronskih cigaret opozorila strokovnjakinja. 

elektronska cigareta eksplozija Eksplodirala Svet Grozljiva smrt zaradi e-cigarete

Izjemno pogosta uporaba med našimi dijaki

Na NIJZ so kot zaskrbljujočo ocenili uporabo elektronske cigarete med mladostniki in mladimi odraslimi, saj zvišuje tveganje za začetek kajenja cigaret med tistimi, ki sicer ne kadijo. "V Sloveniji elektronske cigarete uporablja višji delež mladih kot odraslih. V raziskavi iz leta 2017 je 12 odstotkov anketiranih 17-letnih dijakov iz vse Slovenije poročalo, da so v zadnjih 30 dneh uporabili elektronske cigarete, medtem ko je v letu 2016 med odraslimi, starimi 25-74 let, elektronsko cigareto v zadnjih 30 dneh uporabilo manj kot odstotek vprašanih,"  še sporočajo z NIJZ. 

Kajenje Presenečeni Zdravje Kajenje: To lahko povzroči ena sama pokajena cigareta na dan

 

Komentarjev 25
  • brinti 08:06 07.februar 2019.

    Vse mogoče sem poizkušal, da bi prenehal kaditi: moč volje, hipnozo, avtosugestijo, pa ni nič pomagalo. Pomagala mi je knjiga "Končno nekadilci". Nicorette, elektronske cigarete in podobno je le izguba časa. Vsekakor je licemerje ta gonja proti kadilcem, ko alkohol ...prikaži več naredi precej več škode, pa ni nikjer preganjan.

  • Avatar vec
    vec 14:52 31.januar 2019.

    Zdenko, pr nas je drugače, pr nas, Jebe LUD Zbunjenog :)

  • satir 14:38 31.januar 2019.

    Ovadiš se tako da nehaš kadit. Preprosto kot pasulj. Vse ostalo so samo izgovori in neresni nameni. Brez veze, škoda časa. Sicer pa vsak je programer svoje smrti.