Zdravje > Aktualno
1485 ogledov

Super bakterije: Nas bo rešila ta nenavadna žival?

Ena izmed najzahtevnejših stvari današnjega sveta je iskanje novih antibiotikov za na zdravila odporne bakterijske seve.

Mleko, s katerim samice avstralskega kljunaša hranijo svoje mladiče, bi lahko pomagalo v globalnem boju proti vse bolj smrtonosnim super bakterijam, ki so odporne na antibiotike, so sporočili avstralski znanstveniki.

E Coli bakterija Resna opozorila Zdravje Zaradi superbakterije v EU umre 25 tisoč ljudi na leto

Mleko tega nenavadnega in edinstvenega vodnega sesalca, bolj znanega pod imenom platypus, ki živi v Avstraliji in na Tasmaniji, vsebuje edinstveno sestavino za izdelavo vsestranskega antibiotika, ki bi uničil super bakterije: "Gre za zelo nenavadno žival, zato ne čudi ta nenavadna biokemija pri njej," je dejala vodja raziskave Janet Newman.

Dr. Newman in njeni sodelavci iz neodvisne avstralske vladne organizacije CSIRO (Organizacija znanstvenih in industrijskih raziskav Commonwealtha) so v laboratorijskih poskusih replicirali repliko edinstvenega proteina, ki se nahaja v telesu te nenavadne živali.

Nenavadna žival z nenavadno beljakovino

Znameniti kljunač je namreč edinstveni sesalec z značilnostmi plazilcev in ptic. Samica na primer nima bradavičk, po katerih sicer mladiči sesalcev dobivajo hrano. Mleko izloča skozi kožo, tako da mladiči ližejo mleko z njenega telesa. Rep ji služi za shrambo: "Analiza mleka platypusa je pokazala na novi protein z edinstvenimi antibakterijskimi lastnostmi," je dejala Newmanova: "To zelo nenavadno beljakovino imajo le kljunaši, odkritje pa na splošno širi znanje o strukturi proteinov, ki bi jih lahko uporabili v nadaljnjih raziskavah," navaja Science Daily. Raziskavo je skupina avstralskih strokovnjakov objavila v strokovni publikaciji Structural Biology Communications.

Velik izziv za znanstvenike

Ena izmed najzahtevnejših stvari današnjega sveta je iskanje novih antibiotikov za na zdravila odporne bakterijske seve, opozarjajo znanstveniki. Super bakterije so bakterije, ki jih ni mogoče zdraviti z obstoječimi antibiotiki in drugimi zdravili. Glede na  britansko študijo bi lahko do leta 2050 na svetu terjale do 10 milijonov smrti. 

Kuščar Pomembno odkritje? Zdravje Njegova kri ključna pri odkritju nujnega antibiotika


 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.