Zdravje > Aktualno
566 ogledov

Superbakterije postajajo odporne na razkužila v bolnišnicah

Enterokoki so na svetovni ravni odgovorni za okoli desetino primerov bolnišničnih bakterijskih okužb.

 | Avtor: Profimedia Profimedia
Nekatere bolnišnične bakterije postajajo vse bolj odporne na razkužila na alkoholni osnovi v sredstvih za umivanje oziroma  razkuževanje rok, kar povečuje nevarnost okužb, navaja v sredo objavljena študija iz Avstralije.

Mila in razkužila za roke, ki vsebujejo sredstva za dezinfekcijo na osnovi izopropanola ali etilnega alkohola, se uporablja po vsem svetu in so pomembno prispevala k zmanjšanju pojavnosti superbakterije, imenovane proti meticilinu odporni Staphylococcus aureus oz. mrsa.

Enterokoki

A raziskovalci so sedaj opazili porast druge vrste bakterije, ki se nahaja v črevesju, in sicer enterokoka Enterococcus faecium. Ta se lahko v bolnišničnem okolju širi prek katetrov ali respiratorjev. "Na zdravila odporne okužbe z E. faecium so porasle kljub uporabil alkoholnih razkužil in trenutno predstavljajo največji vzrok bolnišničnih okužb," navaja študija, objavljena v publikaciji Science Translational Medicine.

Enterokoki so na svetovni ravni odgovorni za okoli desetino primerov bolnišničnih bakterijskih okužb in so četrti oz. peti glavni vzrok sepse v Severni Ameriki oz. Evropi.

 

Tretjina okužb

V Avstraliji po ocenah tretjino enterokoknih okužb zakrivi prav E. faecium. Pri tem je 90 odstotkov celokupnih okužb z enterokoki odpornih na antibiotik ampicilin, 50 odstotkov pa tudi na vankomicin.

Da bi lahko bolje razumeli razloge za širjenje E. faecium, so avstralski raziskovalci analizirali vzorce bakterij iz dveh bolnišnic v Melbournu, zajetih med letoma 1997 in 2015. In ugotovili so, da so vzorci bakterij, zbrani po letu 2009, v povprečju bolj odporni na alkohol kot tisti, zbrani pred letom 2004.

slovenija 22.12.10 voda, odklop vode, neporavnan racun, umivalnik, umivanje rok, Umivajmo jih pravilno Zdravje Zaradi bolnišničnih okužb zboli do deset odstotkov bolnikov

Odpornost v tem primeru pomeni, da lahko bakterija dlje preživi izpostavljenost alkoholu in se tako lahko izogne smrti ter posledično povzroči okužbo, je navedel avtor študije Time Stinear, mikrobiolog z inštituta Doherty za imunost in infekcije na melbournski univerzi.

Je pa hkrati miril, da so raziskovane bakterije še daleč od tega, da bi postale povsem odporne na alkohol. Potrebne so nadaljnje študije, s katerimi bi ugotovili, da je E. faecium vse bolj odporna na razkužila tudi v drugih bolnišnicah po svetu.

Operacija Zdravje WHO odsvetoval britje pred operacijo

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.