Zdravje > Aktualno
2714 ogledov

Ta superbakterija na tipkovnici preživi kar 24 ur

Več škodljivih bakterij kot na wc-školjkah.

Avstralski znanstveniki so v nedavni študiji ugotovili, da se na dveh kvadratnih centimetrih straniščne školjke nahaja približno 50 bakterij, kar je malo v primerjavi s računalniško tipkovnico.

Mobitele redno razkužuje le deset odstotkov medicinskega osebja. Nevarno Magazin Mobiteli v bolnišnicah leglo okužb

Na običajni tipkovnici, zlasti tisti, ki jo uporablja več ljudi, so v isti študiji ugotovili kar 400-krat umazanije, ki lahko povzroči tudi številne težave z zdravjem.

Letošnji evropski dan antibiotikov je osredotočen na bolnišnično rabo antibiotik Odkritje Zdravje Novo upanje v boju z bakterijami

Mrsa - superodporna bakterija

Sicer Avstralci niso prvi, ki so prišli do tovrstnih, za mnoge še vedno presenetljivih ugotovite.Po navedbah tiskovne agencije Hina so v eni ob bolnišnic v Chicagu ugotovili, da lahko na antibiotoke odporna bakterija MRSA na tipkovnici preživi kar 24 ur.

V bolnišnici na Nizozemskem so med tem analizirali kar sto tipkovnic, ki jih uporabljajo njihovidelavci. 95 jih je vsebovalo streptokoke, stafilokokov in druge patogene.

Tipkovnica | Avtor: Profimedias Profimedias

Če podrobno pogledamo, kaj vse je 'našlo dom' na tipkovnicah, odkritja nikakor ne presenečajo. Ob pisanju po tipkovnici pogosto še kaj pojemo, ob tem zakašljamo, kihnemo.

Če računalnik uporablja več ljudi, je lahko tipkovnica tudi vzrok okužb in bolezni delavcev v podjetju. Če koga "daje" prehlad ali ima črevesne težave, je zelo verjetno, da se je okužil prav prek tipkovnice.

Kolikokrat jo očistiti?

Večina mikrobiologov bo odgovorila, da vsaj enkrat na teden. Ameriški zdravniki in medicinske sestre iz Nacionalnega centra za zdravstvene raziskave (NCHR) pa svetujejo razkuževanje tipkovnice vsaj enkrat na dan. Predlagajo tudi, da si umijete roke pred in po vsaki uporabi tipkovnice, zlasti v sezoni gripe. Če ste edina oseba, ki uporablja računalnik, potem vam večina bakterij, ki so se znašle med črkami najverjetneje ne bo škodovala, čeprav jo je treba v vsakem primeru redno čistitiki.

In kako to narediti?

Najprej izklopite računalnik, potresite tipkovnico, da odstranite vse drobtine. Zatem jo pobrišite z razkužilom.  Mimogrede, mikrobiolog z Medicisnke fakultete v New Yorku Philip Tierno svetuje, da ob koncu dneva dobro obrišete tudi vaš mobilni telefon, na katerem prav tako lahko najdete različne povzročitelje bolezni, na primer E. coli. 

Komentarjev 3
  • mph 09:18 28.april 2018.

    Še ena "raziskava" sama sebi namen. Bi bilo pol sveta mrtvega, če bi v praksi bilo tako, ko pomislimo koliko tipkovnic je v prometu zadnjih recimo 30 do 40 let, zadnjih 10 do 20 pa telefonov in podobnega ... je ...prikaži več v tem času prišlo do kakšnega drastičnega poskoka kužnih bolezni, da ljudje umirajo ali bolj pogosto obolevajo? Ne bi rekel.

  • Dušan Jakič 22:54 27.april 2018.

    Naredi bris, analiza ni draga, neprijetno presenecen bos.

  • Igor Đukanović 18:34 27.april 2018.

    Ker sem vegan, bom ta članek ignoriral. Saj nisem ortoreksik. ;) Na moji tipkovnici ni takšnih bakterij v omembe vrednem številu. Nimajo od kod priti.