Zdravje > Aktualno
1659 ogledov

Tako rekoč nova klinika pa že prenavljajo vodovod

UKC LJ
Precej hrupa in nevšečnosti, deli klinike bodo po fazah zaprti.

Na kliniki za otorinolaringologijo in cervikofacialno kirurgijo (ORL) Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana poteka prenova vodovoda. 

Spomnimo, gre za objekt, ki ga je gradilo propadlo gradbeno podjetje SCT in je bil predan v uporabo leta 2011. Leta 2016 so se začeli pojavljati prvi znaki težav z vodo, med drugim je iz pip v nekaterih objektih tekla rjava voda. Ugotovili so, da je to posledica rjavečih cevi. Vzorčenja vode so pokazala preseganje vrednosti železa v vodovodnem sistemu in na določenih izlivkah tudi preseganje svinca, kar je bila posledica luščenja cevovoda.

Slovensko zdravstvo Zdravje Po onkološki še klinika ORL: Bolnike in zaposlene presenetila rjava voda

Takoj po ugotovljeni napaki na ceveh leta 2017 je UKC po pooblastilu ministrstva za zdravje objavil javno naročilo. Prispela je ena ponudba ponudnika Kovinar Kočevje, ki ni bila strokovno ustrezna. Na ponovljeni razpis je ponovno prispela ena ponudba istega izvajalca, s katerim je bila po dopolnitvah ponudbe letos aprila podpisana pogodba v vrednosti 672.692 evrov.

Prenova vodovoda bo potekala v dveh fazah, dela pa se bodo zaključila predvidoma novembra. "Oskrba z vodo v tem času ne bo motena, saj se bo ob obstoječih ceveh polagalo nove cevi. Bo pa nastalo nedvomno precej hrupa in nevšečnosti, deli klinike bodo po fazah zaprti," so pojasnili v kliničnem centru.

 | Avtor: UKCLJ UKCLJ
"Zdravljenje bolnikov tako v bolnišničnem kot ambulantnem delu poteka nemoteno. Po vseh pravilih službe za preprečevanje bolnišničnih okužb sta bolnišnično in ambulantno zdravljenje tudi med prenovo med seboj ločena," je pojasnil predstojnik klinike Aleksandar Aničin. Po njegovih besedah bolniki gradbenih del ne čutijo, saj med drugim izvajalci bolj hrupne posege izvajajo med vikendom. 

Prva faza v poletnih mesecih

Bolnike so iz severnega prizidka klinike, kjer trenutno poteka prenova vodovoda, preselili v drugo nadstropje, med prvo fazo prenove pa ne bodo odpovedali nobene operacije, saj bo potekala v poletnih mesecih, ko je običajno manj nujnih primerov.

Z obnovo vodovoda so sicer začeli 26. junija, pričakujejo pa, da bodo dela v severnem prizidku zaključena v dveh mesecih, je dejal pomočnik generalnega direktorja UKC Ljubljana za tehnične zadeve Jure Dolinar.

Druga faza prenove na južnem prizidku klinike, kjer je med drugim tudi operacijski blok, pa bo potekala stopenjsko. Objekt med prenovo ne bo v celoti zaprt, dela bodo predvidoma zaključili v treh mesecih. "Imeli bomo možnost, da bo del ambulantne in operacijske dejavnosti vseeno nemoteno obratoval tudi ob sočasnem izvajanju menjave vodovodnih cevi," je dodal Aničin.

Predstojnik klinike sicer pričakuje, da se bo takrat do neke mere povečala čakalna doba pri nenujnih primerih, tudi v ambulantni dejavnosti.

Namestnik glavne medicinske sestre Samir Jodlić je dejal, da je bilo ob začetku obnove veliko vprašanj bolnikov glede varnosti pitne vode. Vodo za pitje in umivanje zob na kliniki zagotavljajo v steklenicah, voda iz omrežja pa je primerna za umivanje in tuširanje. Na dosegu rok pa je vedno razpoložljivo tudi razkužilo.

Letno klinika z 175 zaposlenimi obravnava 4.000 pacientov v bolnišnični oskrbi in približno 40 tisoč v ambulanti. Pričakujejo, da se bo zaradi del in posledično zaprtih prostorov obseg storitev v letošnjem letu lahko zmanjšal do petine.

dezurni@zurnal24.si

 

 

 

Komentarjev 3
  • Laznivi 22:55 16.julij 2019.

    Zato je treba prepovedat slovenskim polpodjetjem sodelovanje na razpisih. Dovolj je bilo avtocestne lumparije,onkoloske lumparije in se in se. Prepoved in konec.

  • Lavdan 17:26 16.julij 2019.

    Dokler za take stvari ne bo nekdo debelo kaznovan z zaporom ali finančno kaznijo, ne bo konca. SCT so likvidirali a odgovorni so sigurno kje drugje in jih je treba sankcionirati.