Zdravje > Aktualno
4119 ogledov

Tako so prehod v novo leto proslavili na ljubljanski urgenci

UKC LJ/Youtube
Bolj mirno kot prejšnja leta...

Na najdaljšo noč v letu reševalci in policisti kljub vsemu imeli polne roke dela.

Za varnost na terenu ponoči skrbelo več kot 700 mož v modrem, skupno so obravnavali 11 prometnih nesreč, 120 kršitev javnega reda in miru in 20 kaznivih dejanj.

V urgentnem centru ljubljanskega Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) so v najdaljši noči v letu na kirurški in internistični urgenci skupno obravnavali 230 bolnikov, od tega so jih na zdravljenje sprejeli 48. Reševalci pa so imeli kar tretjino reševalnih prevozov zaradi poslabšanja covidne bolezni, so povedali v današnji izjavi za medije.

Od vseh 48 sprejetih urgentnih bolnikov so jih več kot 30 sprejeli na kirurškem oddelku, je povedal nadzorni travmatolog Marko Jug. Podatki s kirurške in internistične urgence so po njegovih besedah sicer podobni lanskim.

Pojasnil je, da vsakega sprejetega bolnika obravnavajo kot potencialno okuženega z novim koronavirusom. Vsakemu vzamejo bris, ker pa izvidi pridejo šele naslednji dan, še nimajo podatkov o številu okuženih.

Po besedah vodje izmene na reševalni postaji Tahija Globačnika je minula noč minila bolj umirjeno kot pretekla leta. Intervencij je bilo 66, od tega 11 težjih. Dve poškodbi sta bili hujši. "Ljudje so očitno upoštevali navodila in se niso družili preveč, ampak so bili s svojimi najbližjimi," je dejal.

Z reševalnim vozilom niso odpeljali nobenega poškodovanega s pirotehniko, nekaj več kot v običajnih nočnih izmenah pa je bilo prevozov zaradi preveč popitega alkohola in zlorabe drog.

V primerjavi s prejšnjo najdaljšo nočjo v letu je bilo tokrat sedem intervencij manj in precej manj opitih silvestrovalcev. Tretjina prevozov pa je bila zaradi poslabšanja covidne bolezni, je izpostavil Globačnik.

V ljubljanski porodnišnici pa je bila noč "kar dinamična", je dejal njen predstojnik Gorazd Kavšek. Od polnoči se je rodilo šest otrok. Trije porodi so bili s carskim rezom.

V porodnišnici se je kot prvi otrok letos rodil deček ob 1.46, minuto za njim pa še prva deklica v Ljubljani letos. Oba sta zdrava, je zagotovil.

V letu, ki je pravkar minilo, so imeli sicer v Ljubljani 5217 porodov, kar je nekaj manj kot leto prej. Veliko dodatnega dela pa so imeli zaradi epidemije covida-19. Rodilo je namreč 80 bolnic z okužbo, še približno toliko pa jih je že prebolelo okužbo, a jih še spremljajo.

Med lani rojenimi otroki je bilo po Kavškovih besedah 52 odstotkov dečkov in 48 odstotkov deklic. Carskih rezov pa je bilo 21,5 odstotka, kar je enako kot lani.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.