Zdravje > Aktualno
2032 ogledov

Takšni so najnovejši podatki, tako so se odločili v sosednji Avstriji

ljubljana covid-19 slovenija Profimedia
V petek so pristojni potrdili 26 okužb z novim koronavirusom manj kot dan prej. V petek umrlo deset bolnikov s potrjeno koronavirusno okužbo.

V petek so v Sloveniji ob 1565 PCR-testih in 11.568 hitrih antigenskih testih potrdili 1836 okužb z novim koronavirusom. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v državi trenutno 26.692 primerov aktivnih okužb, kar je 1900 manj kot dan prej.

V petek so pristojni potrdili 26 okužb z novim koronavirusom manj kot dan prej.

Na navadnih oddelkih je zaradi covida-19 hospitaliziranih 12 bolnikov manj kot dan prej, število hospitaliziranih zaradi covida-19 na intenzivnih oddelkih pa je manjše za tri.

Skupno število hospitaliziranih s potrjeno okužbo je sicer 432, kar je 30 manj kot dan prej. Na navadnih oddelkih je 155 bolnikov s covidom-19, na intenzivnih pa štirje.

Po podatkih vlade je v petek umrlo deset bolnikov s potrjeno koronavirusno okužbo.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 1639, kar je pet več kot dan prej. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev še naprej upada in trenutno znaša 1264, kar je 91 manj kot dan prej.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.264.027 ljudi, polno cepljenih pa je 1.218.810 oseb.

V Avstriji danes odpravljajo skoraj vse protikoronske ukrepe

V Avstriji je z današnjim dnem odpravljena večina ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom, tudi pogoj PCT. Ponekod, kot je prestolnica Dunaj, sicer še naprej veljajo strožji protikoronski ukrepi kot na zvezni ravni.

Pogoj PCT, tako za zaposlene kot obiskovalce, bo še naprej v veljavi v avstrijskih domovih za starejše in bolnišnicah. Omenjeni pogoj že od 19. februarja velja za vstop v Avstrijo.

V določenih primerih so ponekod še naprej obvezne ali priporočene zaščitne maske tipa FFP2. Te ostajajo obvezne za območja z visokim tveganjem za okužbo z novim koronavirusom, kot so domovi za starejše, bolnišnice, javni potniški promet, prodajalne z osnovnimi življenjskimi potrebščinami ter lekarne, banke in pošte. Za vse ostale zaprte prostore velja priporočilo za zaščito masko tipa FFP2. Na Dunaju so tovrstne maske še naprej obvezne v vseh trgovinah.

V Avstriji je sproščanje protikoronskih ukrepov prineslo tudi ponovno odpiranje nočnih lokalov. Na Dunaju so že napovedali, da bo pri njih tudi v gostinskih lokalih še vedno v veljavi pogoj PC. Ta bo veljal tudi za dunajske nočne lokale.

Tik pred odpravo skoraj vseh protikoronskih ukrepov je v četrtek presenetljivo odstopil avstrijski minister za zdravje Wolfgang Mückstein, za katerega je bilo znano, da ne podpira sproščanja ukrepov, ker je menil, da je za to prezgodaj.

Komentarjev 4
  • miha91 12:32 05.marec 2022.

    Korona čudežno izginila čez noč. Na zborovanjih proti Janezu so bili sami anticepilci in so namerno širili korono. Zdaj janšisti delajo zborovanja proti Rusiji in je vse v najlepšem redu.

  • miha91 12:29 05.marec 2022.

    https://old.delo.si/lifestyle/prasicja-gripa-je-bila-prevara.html

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 12:01 05.marec 2022.

    Verjetno se ne spomnite več, ko ste nekateri tu jamrali, da je obvezno cepljenje edino prav in da bi tudi pri nas morali to sprejeti...Takrat sem vam povedal, da do tega ne bo prišlo, če je v državi še vsaj ...prikaži več delček demokratičnosti..Seveda ste me veselo pljuvali in se norčevali...Ne vem kaj je z nekaterimi, da ste tako prekleto naivni in zarukani ?! Pa naj gre za naše politične stranke, Covid ali pa za ukrajinsko krizo....Dajte, ljudje se no končno zbrihtat za boga milega..