Zdravje > Aktualno
1621 ogledov

Onkološki inštitut: "Ne razumemo, kako nas svojci včasih ne razumejo."

Covid test testiranje Profimedia
Zaenkrat še niso odpovedali nobene operacije, bodo pa odslej vsakega bolnika podrobno triažirali.

Na Onkološkem inštitutu Ljubljana imajo danes že pet hospitaliziranih bolnikov, ki so jim odkrili okužbo z novim koronavirusom. Prve tri okužbe so zaznali v petek, ko so morali vzpostaviti rdečo cono. Organizirali so jo na kirurškem oddelku E1, zaradi česar so morali preseliti nekaj ambulant. 

Onkologija ves čas deluje nemoteno, čeprav se soočajo z upadom kadra, ki je 20-odstoten, smo slišali na novinarski konferenci. Zaenkrat še niso odpovedali nobene operacije, kot pojasnjujejo pa bodo odslej vsakega bolnika podrobno triažirali.

Sicer so "hermetično zaprti, razen za določene paciente, na primer umirajoče ..."

 "Ne razumemo, kako nas svojci včasih ne razumejo. V ambulante vstopa dnevno 1000 do 1200 bolnikov, kar je izredno težko nadzirati," je dejala strokovna direktorica Onkološkega inštituta dr. Irena Oblak (OI).

Po njenih besedah so epidemiološke razmere, ko smo jim priča zdaj, le "stvar časa."

"Radi bi pomirili bolnike, saj ne bodo odškodovani, " je dodala. Na bolnike in njihove svojce se je onkologinja znova obrnila s prošnjo in dejala: "Držite se epidemioloških ukrepov, ker to ni hec," je pozvala Oblakova.

Odziv onkoloških bolnikov

V društvu ONKO NET Združenje slovenskih organizacij bolnikov z rakom so glede dogajanja na Onkološkem Inštitutu Ljubljana zapisali. "Kljub velikemu pritisku okužb z različico omikron novega koronavirusa odločevalce ponovno prosimo in pozivamo, da naj na vse načine podprejo zaposlene v zdravstvu, posebej v onkologiji, in jim omogočijo nemoteno zdravstveno obravnavo onkoloških bolnikov. Zamude in odpovedi namreč bolnikom z rakom pomembno poslabšujejo možnosti dobrih izidov zdravljenja in preživetja."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice