Zdravje > Aktualno
15 ogledov

Te navade vam kvarijo spanec

Spanje v službi Profimedias
Uživanje alkohola, nasičenih maščob, sladkorja in kave ter uporaba tabličnega računalnika pred spanjem negativno vplivajo na kakovost spanca.

Če imate težave spanjem, se morda vzrok skriva v navadah, ki jih imate preden zatisnete oči.

Tablični računalnik pred spanjem

Tehnološke naprave, kot so tablice, pametni telefoni, računalnik in televizija v večji meri vplivajo na kakovost spanja, kot si mislimo. Modra svetloba, ki jo oddajajo te naprave, manjša izločanje melatnonia, izpostavlja ameriška Nacionalna fundacija za spanje. Ta hormon namreč nadzoruje cikle spanja in budnosti – uravnava naš bioritem, zaradi česar imamo lahko, če jih uporabljamo pred spanjem, težave zatisniti oči. 

Pitje alkohola pred spanjem

Popiti kozarec vina med večerjo ni najboljša ideja, če želite kakovosten spanec, kažejo izsledki raziskave, ki so jo opravili na Univerzi v Melbournu. "Ljudje se osredotočajo na pomirjevalne učinke alkohola, ki vplivajo na to, da zaspimo hitreje, pozabljajo pa, da alkohol vpliva na motnje spanca čez noč," opozarja avtor raziskave Christian L. Nicholas.

Pozno pitje kave

Raziskava, objavljena v Journal of Clinical Sleep, izpostavlja, da pitje kave šest ur preden se odpravimo v posteljo, skrajša spanec za eno uro.

Nasičene maščobe in sladkor

Več nenasičenih maščob in sladkorja zaužijete pred spanjem slabši in bolj prekinjen bo vaš spanec, je pokazala študija, ki so jo opravili na American Academy of Sleep Medicine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.