Zdravje > Aktualno
482 ogledov

Teh šest rastlinskih ekstratov upočasni staranje

Vrba Profimedias
Po mnenju avtorjev študije gre za najučinkovitejšo formulo proti staranju kvasovk doslej.

Strokovnjaki s kanadske Univerze Concordia so sestavili nekakšen “čarobni” napitek proti staranju, ki je sestavljen iz šestih rastlinskih ekstratov. Uporabiti bi morali izvleček vrbe, baldrijana, grozdnate svetilke, ekstrata cveta pasijonke, listov ginka in ekstrata iz semen zelene, piše italijanska tiskovna agencija Ansa. 

Zdravilne rastline

Vseh šest rastlinskih izvlečkov sicer v medicini uporabljamo že stoletja za različne zdravstvene tegobe. Vrba je znana po vsebnosti salicilne kisline, o njej je pisal celo Hipokrat, ki jo je uporabljal za zniževanje povišane telene temperature ter za lajšanje bolečin pri porodih. Ekstrakt se v farmaciji uporablja za zdravljenje aken, čaj se uporablja pri gripi in prehladu, znižuje telesno temperaturo, zdravi vnetja, pomaga tudi pri revmatičnih obolenjih.

Pasijonko so kot zdravilno rastlino poznali že Južnoameriški Indijanci, uporablja pa se pri nespečnosti, raznih duševnih boleznih, pri tesnobi, nemiru, pomaga celo pri težavah v meni, pri odvajanju od kajenja ali alkohola, za zdarvljenje kožnih vnetij in tako dalje.

zdravilno | Avtor: Profimedias Profimedias
Čaj iz Baldrijanove korenine denimo uporabljamo za živčno napetost, za pomoč pri uspavanju, pri preobremenjenosti, na nas učinkuje zelo pomirjevalno. Izvleček ginka pa dokazano širi krvne žile, preprečuje zlepljanje krvnih ploščic, izboljša prekrvavljenost in oskrbo možganov z zadostnimi količinami kisika, uporabljamo ga tudi za izboljšanje koncentracije in spomina, pri zdravljenju vrtoglavice in podobo.

Semena zelene se uporabljajo za zdravljenje putike, saj pospešujejo izločanje sečne kisline in drugih strupov iz telesa skozi seč. Uporabljajo se tudi proti bolečinam v sklepih in pri artritisu. Grozdnata svetilka se že dolgo uporablja pri težavah v menopavzi.

Strokovnjaki so v raziskavi ugotovili, da prav vsak od šestih rastlinskih izvlečkov upočasnjuje staranje kvasovk, vsak od ekstratov pa ima različne učinke na celične procese, ki so pomembni za daljše življenje. Po mnenju avtorjev študije gre za najučinkovitejšo formulo proti staranju kvasovk doslej.