Zdravje > Aktualno
1475 ogledov

Test razkužil: Velike razlike med cenami, obvezno preverite to

Razkužilo razkuževanje gostilna Profimedia
ZPS opozarja na velike razlike med cenami.

"Cene so visoke, označevanje izdelkov pa ne vedno najbolj jasno in razumljivo," opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije, ki so se v času epidemije novega koronavirusa lotili primerjave razkužil, po katerih je od marca ogromno povpraševanje. 

Testirali so petnajst razkužil, ki jih lahko kupite v trgovinah, drogerijah in na bencinskih črpalkah. Preverili so vsebnost količine alkohola v razkužilih za katera je na embalaži navedeno, da je aktivna učinkovina alkohol.

Vsa razkužila razen enega so vsebovala najmanj 60 odstotkov alkohola, kar je pogoj za uničenje novega koronavirusa. Zelo velik pa je bil cenovni razpon izbranih razkužil, saj je liter stal med 9,80 in 62,50 evra. Potrošnikom zato svetujejo, naj primerjajo cene.

Kot so sporočili iz ZPS, vsi preizkušeni izdelki razen enega ob pravilni uporabi torej ustrezajo smernicam Svetovne zdravstvene organizacije in uničujejo novi koronavirus. A vsi ne uničujejo nekaterih drugih, tudi pogostih virusov, za uničevanje katerih je potrebna večja koncentracija alkohola.

Najmanj 60 odstotkov alkohola

"Čeprav je test ZPS pokazal, da lahko verjamemo navedbam o koncentraciji alkohola, pa izbira še zdaleč ni preprosta. V zadnjih mesecih so se na policah trgovin pojavili številni izdelki, na katerih so trditve o razkuževanju, dezinfekciji in podobno, a pogled na seznam sestavin pokaže, da alkohol ni na prvem mestu. Skladno s smernicami WHO preverite in poiščite izdelke z vsaj 60 odstotki alkohola," je dejala Urša Šmid Božičevič z Zveze potrošnikov Slovenije.

Potrošnikom svetujejo, naj pred nakupom pozorno preberejo seznam sestavin izdelka. "Obvezno preverite, ali je alkohol na prvem mestu seznama sestavin, in poiščite podatek o koncentraciji alkohola. Če je med sestavinami voda na prvem mestu, izdelek ni ustrezen. Naj vas ne zavedejo navedbe, kot so 'dezinfincira', 'uniči viruse in bakterije' in podobno, saj še ne pomenijo, da je izdelek primeren za zaščito pred novim koronavirusom. Potrošniki preprosto morajo poiskati informacijo o koncentraciji alkohola," so zapisali Na ZPS.

Test razkužil so na ZPS izvedli v okviru dejavnosti ob 30. obletnici delovanja. Rezultati so prosto dostopni prek njihovih spletnih strani.

dezurni@zurnal24.si

 

 

 
Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 13:24 05.avgust 2020.

    Večina teh razkužil je strup za roke in kožo ,čeprav razkužujejo.