Zdravje > Aktualno
254 ogledov

Težavam ni videti konca, 70 razpisnih mest, prijav pa le 15

zdravnik Profimedia zdravnik
Manj posameznikov se je prijavilo na zahtevne specializacije, to je družinska medicina, urgentna medicina, nekatere internistične in posamezne kirurške stroke.

Zdravniška zbornica Slovenije je aprila objavlja razpis 286 specializacij za zdravnike pri posameznih izvajalcih in za območje celotne države. Po doslej znanih podatkih sta prispeli 202 prijavi. Razmeroma malo zanimanja je za področje družinske medicine, saj se je na 70 razpisanih mest na ravni države namreč prijavilo 15 posameznikov.

Nekoliko več odziva za področje družinske medicine je bilo pri razpisih posameznih izvajalcev, med njimi je največ zdravstvenih domov, kjer se je na skupaj 18 razpisanih mest prijavilo osem posameznikov.

Po besedah predsednice zdravniške zbornice Bojane Beović je odziv na posamezne specializacije različen. "Pri nekaterih specializacijah so polna vsa razpisana mesta in bodo potrebni celo izbirni postopki za kandidate, drugje so mesta ostala prazna," je dejala ob robu regijskega obiska predstavnikov zbornice v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec.

Kot je pojasnila, se kaže podoben vzorec kot pri prejšnjih razpisih - manj posameznikov se je prijavilo na zahtevne specializacije, prihaja pa tudi do nekaterih geografskih razlik. Med zahtevnimi specializacijami je poleg družinske medicine naštela tudi urgentno medicino, nekatere internistične in posamezne kirurške stroke.

Rok za prijavo na razpis zdravniške zbornice se je zaključil 26. aprila, a končni podatki o prijavah še niso znani, saj so do vključno sobote možni prenosi prijav. Končne podatke bodo tako predvidoma predstavili 10. maja, so za STA pojasnili na zbornici.

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 10:59 07.maj 2022.

    Politike v ministrstvu morajo zamenjati strokovnjaki na področju izobraževanja in zadeva bo urejena v doglednem času . Sedanje povzročitelje tega kaosa obvezno KAZNOVATI .