Zdravje > Aktualno
618 ogledov

Ti bolniki so v zadnjih dveh letih zelo prikrajšani

rešilec reševalno vozilo urgenca UKC Ljubljana Profimedia
Srčni infarkti, možganske kapi, tudi ti ljudje so zelo bolni, tudi internistične urgence danes pokajo po šivih. Posledice epidemije covida-19 že vplivajo na splošno zdravstveno stanje prebivalstva, posledice bomo čutili še več let, če ne desetletje.

Težave se kopičijo, seveda na račun epidemije. Ljudje že dve leti težje prihajajo do osebnih zdravnikov, omejeno je število bolnišničnih ambulantnih obravnav in posledice so tukaj. "Kronični bolniki so bili v zadnjih dveh letih zelo prikrajšani," je na novinarski konferenci opozoril strokovni direktor naše druge največje bolnišnice Dr. Matjaž Vogrin. 

Srčni infarkti, možganske kapi, tudi ti ljudje so zelo bolni, zato internistične urgence danes pokajo po šivih. Posledice epidemije covida-19 že vplivajo na splošno zdravstveno stanje prebivalstva, posledice bomo čutili še več let, če ne desetletje.

600 zaposlenih v UKC Maribor je trenutno na bolniški, kronični bolniki imajo težave na primarni ravni, posledica pa ogromen pritisk na urgenco in bolnišnične oddelke, je opozoril Vogrin. 

"Delujemo na maksimalnih obratih," je stanje na drugi največji urgenci v Sloveniji ponazoril njen vodja Dr. Gregor Prosen. V primerjavi s časi pred epidemijo imajo danes za 100 odstotko več dnevnih obravnav. "Predstavljajte si kakšen pritisk je to na kader, tudi naši ljudje so bolni, imajo majhne bolne otroke.." je dodal.

Internistična urgenca je prepolna hudo bolnih ljudi, enako je na interni kliniki. Dejstvo je, da so bili zaradi covida primorani omejiti tamkajšne internistične ambulante, manj je nenujnih elektivnih posegov, po besedah strokovnega direktorja, za 50 do 60 odstotkov.

Zaposleni pomagajo v rdeči coni, kjer obravnavajo kronične bolnike, ki so hkrati okuženi s covidom. Ker je v tem četrtem valu največ okužb, si predstavljamo kakšen naval je to. Tudi v tako imenovani beli coni, s hospitalizacijami kroničnih bolnikov brez covida in tudi zato, ker ljudje niso pravočasno prišli do zdravnika, klinika poka po šiviih.

V SB Murska Sobota prosijo za razumevanj

Medtem tudi iz Splošne bolnišnice Murska Sobota poročajo o velikih težavah, zaradi katerih začasno prekinjajo nenujne operativne posege. Število zaposlenih, okuženih z novim koronavirusom, še vedno narašča. Zaradi koronavirusne okužbe je trenutno odsotnih 80 zaposlenih, od teh 46 v zdravstveni negi, so sporočili iz bolnišnice. "Po napovedih strokovnjakov, da je epidemija covida-19 v upadu, vrh števila covidnih bolnikov na navadnih in intenzivnih oddelkih pa je bil pričakovan še v tem tednu, smo v bolnišnici optimistični in upamo, da bomo lahko čim prej spet vzpostavili operativni program v polnem obsegu," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Komentarjev 1
  • bobubob 16:43 13.februar 2022.

    Zato pa se zdravstvo bori že od nekdaj. Za več bolnikov. To je bistvo današnje 'medicine', ki zlorablja znanost tako, kot so jo znali zlorabljati že staroegiptovski svečeniki, ki so v času sončevih mrkov 'reševali' ljudstvo pred srdom bogov...in si ...prikaži večsi seveda kasneje dali to storitev tudi izplačati iz faraonove blagajne, ki jo je polnilo seveda kar ljudstvo...

Sorodne novice