Zdravje > Aktualno
7457 ogledov

To bi morali pred barvanjem las prebrati vsi

Lepi lasje Profimedias
Koristni nasveti in trikci za vse, ki si barvate lase ali pa si jih še boste.

Sodeč po raziskavi objavljeni v Hair Boutique si lase barva kar tri četrtine odraslih žensk, polovica si jih barva več kot petkrat na leto. Po barvah vse pogosteje posegajo tudi moški, samo v Veliki Britaniji je uporaba barve za lase pri moških od leta 2008 do leta 2010 narasla za polovico.

Včasih so se ženske prvič barvale po 35. letu, danes se deklice barvajo že od 16 leta dalje. Barvanje las je postalo nekaj vsakdanjega, zato je izbira kvalitetne in varne barve, kot so denimo barve Respect, zelo pomembna. Za popoln učinek pa moramo upoštevati tudi nekaj trikov.

Povzročajo tudi raka

Nič vam ne bo pomagal lep odtenek barve, če boste imeli zaradi tega prhljaj, srbeče lasišče, če vam bodo zaradi tega izpadali lasje, ali pa bodo ti postali suhi in brez leska. Barve za lase niso tako nedolžne kot si mislimo, lasišče je zelo dobro prekrvavljeno, zato je možnost vstopa raznih kemikalij v naš krvni obtok še toliko večja.

The Environmental Working Group je v svoji bazi podatkov Skin Deep ocenil kar 456 barv za lase, od tega jih je kar 400 predstavljalo tveganje za zdravje. To pa zato, ker vsebujejo razne toksine, ki jih povezujejo z nastankom rakavih obolenj, alergijami, težavami z živčnim sistemom, imunskim sistemom pa tudi pri razvoju zarodka ob zanositvi.

Glavni krivci naših težav

Najbolj moramo biti pozorni na škodljive sestavine kot so amoniak, PPD (P-fenilendiamin), resorcin, SLS in parabeni, ki so glavni krivci za težave. Amoniak lahko povzroča zelo hude alergične reakcije, kriv je tudi za suhost kože in las. Ko se absorbira skozi kožo dlje časa, je tudi toksičen.

PPD je zelo znan alergen, ki povzroči otekanje vek in izpučaje na lasišču, resorcin pa draži kožo, jo naredi preobčutljivo, v visokih koncentracijah je tudi strupen.   

Paradbeni so toksični, kljub temu pa se uporabljajo ker podaljšajo rok trajanja izdelkov. So tudi hormonski motilci in radi povzročajo alergične reakcije, izpuščaje ter lišaje. Raziskave so potrdile, da se absorbirajo v telo skozi kožo, povzročali naj bi tudi raka dojk, kontaktni dermatitis in težave v reproduktivnem sistemu.

SLS uniči zaščitno vlažno plast na koži, se z lahkoto vsrka v telo in poveča vpojnost drugih kemikalij. V stiku z drugimi kemikalijami se spremeni v nitrozamin, ki je močan karcinogen. Poleg tega lahko povzroči močno izpadanje las. Škodljiv je tudi SLES, ki se pridobiva z etoksilacijo SLS-a.

Zato izberemo raje naravne barve kot so denimo Respect, ki ne vsebujejo zgoraj naštetih strupov in čudovito obarvajo lase. Zaradi številnih pozitivnih sestavin imajo na lase tudi hranljiv in negovalen učinek.

Tudi iz črne na blond?

Lase lahko pobarvamo tudi iz črne na blond, a strokovnjaki tega ne priporočajo, saj bi bile za to potrebne agresivne in škodljive kemikalije. Umetne barve za lase nastanejo z mešanjem kemikalij, ki na las vplivajo tako, da spremenijo njegovo lastno barvo. Ob tem lasem odstranijo tudi zaščitni sloj beljakovin, ki skrbi, da so naši lasje zdravi in sijoči.

Ob agresivnem barvanju temnih las na svetle ali bakrene odtenke bodo vaši lasje postali metlasti, suhi, lomljivi, drastično se poveča tudi možnost alergij in drugih težav z lasmi in lasiščem.

Zato je najbolje, če izbiramo barvo v tonu naše naravne barve. Če imamo rjave lase, lahko izberemo tudi temno rdečkast, mahagonijev, temno bakren ton, svetločokoladen, temno blond in tako dalje. Biti moramo približno v istem podtonu. Ne moremo pa izbrati svetlih ali zelo svetlih tonov, ker jih naravna barva ne bo uspela prekiti. 

Če smo si lase že uničili z agresivnimi barvami, lahko škodo delno tudi popravimo s prenehanjem uporabe takšnih barv in z ekstra deviškim olivnim oljem. Nanesemo ga na lase in lasišče in pustimo, da se vpije. Nato lase izperemo in to ponavljamo večkrat mesečno.

Barvanje doma

Pri barvanju las doma bo najbolje, če boste za pomoč prosile prijateljico, saj gre za potrpežljivo in natančno opravilo.

Barvamo neumite lase, barvo pa nanesemo najprej na narastek. Nanašamo jo pramen po pramenu, na laseh pa mora biti dovolj barve, da bo prijela. V nasprotnem primeru postanejo lisasti.

Čelo si pred barvanjem namažemo s kremo in s tem zaščitimo kožo ter si olajšamo čiščenje barve s čela. Barvo z ušes je najbolje takoj sprati. Koža zaradi stika z barvo sicer ob uporabi naravnih barv ne bo lisasta.

Je čas barvanja pomemben?

Barvanje narastka naj bi trajalo okoli trideset minut. Predvsem pri blond barvi lahko traja tudi nekoliko dlje. Če barvo pustimo učinkovati dlje, nima bistvenih vplivov, odtenek pa lahko postane bolj globok, pri nekaterih tudi rahlo temnejši.

Najbolje je, če dosledno upoštevamo navodila in občasno pogledamo kako barva prijemlje. Lase si povpečno barvamo na šest tednov, da ni narastek prevelik. Tako pa ohranjamo tudi dobro kondicijo las, saj jih z naravnimi barvami tudi hranimo.

Barvanje in nosečnice

Nosečnice so kategorija, ki potrebuje izjemno pozornost in previdnost, zato se odločajo predvsem za naravne barve, ki ne vsebujejo zgoraj omenjenih škodljivih substanc.

Naravne barve, kot so barve Respect, so varne, nežne in brez negativnih vplivov med nosečnostjo. Z njimi boste prav tako urejene, izognile pa se boste številnim tveganjem za vaše zdravje.