Zdravje > Aktualno
1365 ogledov

To je skupno Sokratu, Eltonu Johnu in Princeu

epilepsija, možgani Profimedia epilepsija, možgani
Epileptiki so lahko povsem običajni ljudje, ob nekaterih omejitvah pa so lahko izjemno sposobni in ustvarjalni.

Gre za eno najpogostejših nevroloških bolezni, pri kateri se ob nenadni nepravilni dejavnosti možganskih celic pojavijo epileptični napadi. V razvitem svetu prizadene približno odstotek prebivalstva, dovzetni zanjo pa smo vsi. Določene vrste epilepsije so vezane na določene starostne skupine oziroma se ta razvije zaradi drugih posledic (nesreče ali bolezni, kot je meningitis),  so zapisali pri Lekarniški zbornici Slovenije. Ob Mednarodnem dnevu epilepsije, so v ospredju predvsem nerazumevanje in predsodki okolice do oseb s to boleznijo, so dodali. 

V Sloveniji živi približno 20 tisoč oseb z epilepsijo, na svetu pa 65 milijonov. Med bolniki z epilepsijo so tudi otroci. Približno dve tretjini otrok prerase epileptične napade do obdobja najstništva. "Pri otrocih imajo zelo pomembno vlogo starši, ki otroku pomagajo pri rednem jemanju zdravil, rednih obiskih zdravnika in ga navajajo na zdrav življenjski slog," pravi predsednica Lekarniške zbornice Darja Potočnik Benčič.

Oboleli za epilepsijo so zaradi bolezni težje zaposljivi, kar je predvsem posledica slabega poznavanja bolezni in predsodkov. "Tukaj lahko gre predvsem za podcenjevanje intelektualnih sposobnosti in ustvarjalnosti oseb, pretirano zaščitniško vedenje, diskriminacijo na delovnem mestu in pri otrocih in mladostnikih zavračanje s strani vrstnikov. V takšnih primerih ti ljudje izgubijo stik z okolico in socialnim življenjem. Pogosto se počutijo osamljene, kar lahko vodi do negativne samopodobe in depresije," je opozorila Potočnik Benčič. 

Sposobni in ustvarjalni ljudje

Dodaja, da epileptiki so lahko povsem običajni ljudje, ob nekaterih omejitvah pa so lahko izjemno sposobni in ustvarjalni. Veliki slovenski slikar Rihard Jakopič, pevca Elton John in Prince ter znani filozof Sokrat so bili epileptiki.

 Ob ustreznem zdravljenju s protiepileptičnimi zdravili je potek bolezni ugoden in lahko ljudje z epilepsijo živijo normalno življenje. "Dostopnost do zdravil za epilepsijo je v Sloveniji dobra, stroški zdravljenja pa so v celoti kriti s strani zdravstvenega zavarovanja, tudi če gre za nakup dražjih zdravil v tujini," je še pojasnila predsednica lekarniške zbornice. 

 Zdravljenje epilepsije poteka z zdravili, ki omogočajo specialistu, da vzpostavi ustrezno terapijo za posameznega bolnika.  Pomembno je dobro sodelovanje z zdravnikom in redna uporaba zdravil. Žal v razvitem svetu 40 odstotkov obolelih nima ustreznega zdravljenja, medtem ko je dostopnost do specialistov, ki se poglobljeno ukvarjajo z njo še vedno premajhna.

dezurni@styria@media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.