Zdravje > Aktualno
12284 ogledov

"To je samo mit, ki ne drži, ti otroci so bolj zdravi"

Denis Baš, pediater Peter Irman
Obilje nepreverjenih in zavajajočih informacij starše postavlja pred velik izziv.

Vsem, ki bi si želeli izvedeti čim več od cepljenju, je po novem na voljo spletna stran www.cepljenje.info, kjer so na enem mestu zbrane vse informacije, od tega, kdaj se pri nas cepljenje začne, s kakšnimi cepivi, na kakšen način, s kakšnimi časovnimi presledki, vse do stranskih učinkov.

 | Avtor: Peter Irman Peter Irman
Stran so pripravili slovenski pediatri, ki se v svojih ambulantah vsakodnevno srečujejo z negotovimi in celo prestrašenimi starši. Ti v poplavi takšnih ali drugačnih novic, ki jih danes ponuja splet, ne vedo, kaj in komu verjeti.

Na predstavitvi strani so predstavniki Združenja za pediatrijo pri Slovenskem zdravniškem društvu zagotovili, da so na strani pošteni, z lastnimi izkušnjami in znanstveno podprti odgovori na vprašanja o cepljenjih vseh vrst. "Nova spletna stran zavrača vsakršne tabuje o cepljenju, zato naj se odgovori za premagovanje strahov iščejo tam, kjer so jih z izkušnjami že davno ovrgli, to je v delu zdravstvene stroke, ki redno cepi – pri pediatrih," je poudaril predsednik združenja in pediater Matjaž Homšak.

Pediater zagotavlja, da so pojasnila podprta s strokovno literaturo Svetovne zdravstvene organizacije, Centra za nadzor bolezni in statistiko obravnave nalezljivih bolezni ter poročil o stranskih učinkih cepiv v Sloveniji.

To je mit, ki ne drži

Po besedah pediatra Denisa Baša obilje nepreverjenih in zavajajočih informacij o cepljenju starše postavlja pred velik izziv. Po njegovih izkušnjah se mnogi bojijo, kaj se bo zgodilo, zanima jih, ali bo imunski sistem njihovega otroka oslabel. "To je mit, to ne drži. Dokazano je, da so po cepljenju otroci bolj zdravi in imajo manj alergij," poudarja Baš in dodaja, da se vsak od pediatrov kdaj sreča s skrajnostjo, ko starši odklonijo cepljenje ali zavlačujejo oziroma ga želijo prestaviti na kasnejše obdobje. "Menijo, da bi bilo bolje, če otrok nekoliko zraste, da bo močnejši njegov imunski sistem. Vendar, to je past. Otroka ne zaščitijo pri tretjem mesecu, čakajo in potem otrok zboli. Poznamo kar nekaj primerov oslovskega kašlja, hudih dihalnih stisk na enotah intenzivne terapije."

Cepljenje | Avtor: profimedia profimedia
Tudi raziskave so pokazale, da je pri določeni starosti otrok najbolj dojemljiv za cepljenje in odlaganje ni primerno, saj se s tem veča verjetnost, da otrok resno zboli ter verjetnost neželenih učinkov.

Baš je izpostavil, da so lažne in senzacionalne novice pogosto privlačnejše od znanstvenih dejstev in podatkov ter dajejo navidezno svobodo pri iskanju informacij, ki jih z zadetki kroji naš brskalnik. "Tistih pravih nasprotnikov cepljenja, ki odklanjajo vsa cepljenja, ni veliko, so pa zelo glasni in agresivni v svoji komunikaciji predvsem na družbenih omrežjih."

Odmerek cepiva je kapljica v morje

Strahovi so razumljivi in legitimni, saj starši želijo svojim otrokom najbolje. Poleg ozaveščanja in informacij je zato pomembna tudi iskrenost zdravnikov in seveda njihov lastni zgled. "Sam povem, da sem tudi sam oče otrok, ki sta oba cepljena po programu in še več. Ob tem so pomembne tudi moje izkušnje, poleg raziskav so tukaj še moji pacienti. Tisti, ki so na primer cepljeni proti pnevmokoku, so zagotovo bolj zdravi. Ne predpisujem jim toliko antibiotikov, na primer za vnetje ušes. Manj je pljučnic, kar pomeni, da jih manj pošiljam v bolnišnico na nadaljnjo obravnavo. To so zagotovo relevantni podatki. Druga stvar je tudi v tem, da imajo starši pogosto predsodek o imunskem sistemu lastnega otroka. Zato jim poveš, da se njihov otrok vsak dan bori z večimi antigeni, s številnimi bakterijami, tako v sluznici, kot na koži in v črevesju. Pojasniš jim, da je to stvar, zaradi katere zori imunski sistem, da je tisti odmerek cepiva, ki ga dobi, v bistvu kapljica v morje."

Danes nimamo stoodstotne varnosti zagotovljene pri nobeni stvari, so še poudarili strokovnjaki. Vendar tvegamo bistveno več, če za katero od teh bolezni zbolimo, kot pa če se proti njej cepimo. 

Neželene učinke so dolžni prijaviti

Neželene učinke cepiv so zdravniki dolžni prijavljati, pri čemer verjetno manj dosledno javljajo pričakovane lokalne reakcije po cepljenju, smo še slišali. Register neželenih dogodkov po cepljenju vodijo na NIJZ. V letu 2017 je bilo na primer posredovanih 385 prijav neželenih učinkov po cepljenju. Največji delež prijav je bil zabeležen po cepljenju s kombiniranimi cepivi, ki se uporabljajo v programu obveznega cepljenja. Pri skoraj četrtini prijav je šlo za lokalne reakcije po cepljenju, kot so bolečina, rdečina in sedemnajst prijav je vsebovalo neželene učinke, ki so jih klasificirali kot resne (4,4 % glede na vse posredovane prijave). Neželene učinke zdravil in cepiv lahko prijavijo tudi pacienti, in sicer prek obrazca na spletni strani jazpm.si. Te prijave redno obravnava komisija na NIJZ in sprejema sklepe.

Zdravje Naš strokovnjak o nevarnosti, za katero WHO meni, da je ena največjih letos

Že pred rojstvom

nosečnica zapiski dnevnik | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Po besedah strokovnjakov, se varovanje zdravja s postopki cepljenja začne še pred rojstvom. Tako je pomembno cepljenje vseh nosečnic v sezoni gripe, saj s cepljenjem zaščitijo sebe in plod oziroma novorojenčka. Zelo pomembno jim je v vsaki nosečnosti v zadnji tretjini nosečnosti ponuditi cepljenje proti oslovskemu kašlju, da s svojimi protitelesi zaščitijo novorojenčka od poroda do tretjega meseca, saj bo šele takrat dobil prvi odmerek cepiva. 

Spletno stran bo Združenje za pediatrijo SZD nadgrajevalo in nanjo ažurno uvrščalo znanstveno preverjene informacije o novih oblikah in postopkih cepljenja ter o novih tehnologijah cepiv. Kot so dejali, upajo in si želijo, da bo spletna stran postala koristno dopolnilo k razlagam o cepljenju, ki bo s strokovno preverjenimi informacijami zmanjševalo strah posameznikov pred cepljenjem.

 

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Rudman 07:59 24.januar 2020.

    Po cepljenju oba otroka s problemi, a v kartonu ni nic od tega napisano. Zahteval sem kopijo kartona, ker me je zanimalo, kaj je vse vneseno. Tako da ne nekladat da pediatri porocajo o stranskih ucinkih.

  • Avatar TruthWillPrevail
    TruthWillPrevail 21:41 18.januar 2020.

    In ko pogledamo statistike: *Otroka cepiš, dobi stranske učinke, tudi hujše, pediater ti že na vratih reče, NI OD CEPLJENJA! in je lepo karton prazen. To počne 90% pediatrov v Sloveniji, saj je poročanje o stranskih učinkih nekje 0,1% od ...prikaži več realnega stanja. *Imaš otroka hudo bolnega, se s pediatrom dogovoriš, da dokler ne ozdravi, ne bo cepljen. *Zdaj pa premislite, komu gre vprid zdravstvena statistika. Če znate seštet 1+1.

  • Avatar TruthWillPrevail
    TruthWillPrevail 21:33 18.januar 2020.

    Zakaj pa potem v laboratorijih uporabljajo sestavine cepiv, da povzročijo alergije in astmo pri živalih? Ne nabijajte... ta stran je pa tako katastrofalna... tetanus nalezljiva bolezen? Živčni strupi so dodani, da se zdravilna učinkovina v cepivu počasneje izloča? WTF?!!? To ...prikaži več lahko verjamejo samo še tisti, ki verjamejo v ploščato Zemljo in božička.