Zdravje > Aktualno
4650 ogledov

Znani prvi izsledki preiskave glede smrti po cepljenju v Avstriji

Covid-19, cepivo, AstraZeneca Profimedia
Cepivo AstraZenece glede na preliminarno preiskavo Evropske agencije za zdravila (Ema) ni povzročilo smrti medicinske sestre v Avstriji, o kateri so poročali pred dnevi, so danes sporočili iz Eme.

Zdravstvene oblasti v Avstriji so pred dnevi potrdile, da preiskujejo primer smrti 49-letne ženske, ki je umrla po cepljenju s cepivom AstraZenece. Prve ugotovitve so pokazale, da je umrla zaradi močnega strjevanja krvi. Stroka je ob tem izpostavila, da ni trdnih dokazov, da bi bila oba omenjena primera povezana s cepljenjem, kljub temu pa so po vsej državi prenehali s cepljenjem s to sterijo AstraZeneca.

Z Evropske agencije za zdravila (Ema) so danes objavili izsledke prelimenarne preiskave v kateri piše, da omenjeno cepivo ni krivec za smrt 49-letne medicinske sestre.

"Trenutno ni znakov, da bi cepljenje povzročilo ta zdravstvena stanja, ki niso med stranskimi učinki," so zapisali v sporočilu za javnost, objavljenem na spletni strani Eme. Gre za strjevanje krvi, zaradi katerega je deset dni po cepljenju s cepivom AstraZenece umrla 49-letna medicinska sestra v Avstriji, in pljučno embolijo, zaradi katere so morali po cepljenju v bolnišnico sprejeti še 35-letnico.

Pristojni avstrijski organ je zaradi teh dveh primerov v petek začasno ustavil cepljenje z okoli 6000 odmerki cepiva AstraZeneca iz sporne serije, uporabljene v Zwettlu, kjer sta bili cepljeni obe ženski.

Serijo ABV5300, v kateri je bilo približno milijon odmerkov cepiva, je prejelo 17 držav članic EU, Slovenije ni bilo med njimi. Nekatere so se tako kot Avstrija preventivno odločile, da prekinejo cepljenje s cepivom iz te serije, so še navedli v evropski agenciji. Do torka so sicer prejeli še dve poročili o težavah po cepljenju s to serijo, podobnih tistim, ki sta jih imeli ženski v Avstriji.

Emin odbor za varnost preiskuje kakovost cepiva v seriji, čeprav je napaka v kakovosti na tej stopnji malo verjetna, so pojasnili na Emi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • rd2dmk2 09:10 11.marec 2021.

    hm, zaradi česa pa je potem prišlo do strjevanja krvi ? je kak duh, hotel izvesti brezmadežno spočetje ? ni v zvezi s cepljenjem, človek pa umre iz čistega mira pri 49 letih. so mogoče podali kakšen izvid obdukcije, kakšna ...prikaži več bolezen mogoče, karkoli. tolk časa pa nič. sedaj iščejo kako bi posledico povezali z vzrokom, za kaj lahko zdrav človek umre za strjevanjem krvim pa da ni cepljen, me zanima, kaj vse bodo našli, mogoče bo vzrok tudi dunajski šnicel s krompirjevo solato.

  • Avatar jate
    jate 08:12 11.marec 2021.

    samo poglejte kako se vlečejo ven iz dreka

  • Janez 06:23 11.marec 2021.

    Mislite da kdo verjame tem lažem. To je samo dokaz, da bo pač moralo umreti toliko in toliko zdravih oseb, da bodo lahko ostali dobili negotovo imunost za nekaj mesecev brez garancije da ne širijo virusa in brez garancije da ...prikaži veča ne bodo zopet zboleli za kakšnim drugim sevom. Se splača??