Zdravje > Aktualno
978 ogledov

To večina žensk meni o kadilcih

Kajenje Profimedias
Zakaj ne bi hodili s kadilcem?

Večini žensk se kadilci zdijo neprivlačni, je pokazala nova raziskava podjetja Inogen. V njej je sodelovalo tisoč posameznic in posameznikov, od katerih je 70 odstotkov žensk odgovorilo, da jih kadilci odbijajo, 56 odstotkov pa jih je dejalo, da z njimi ne bi hodile.  

kajenje Škodljivo Zdravje Kajenje: Vdihavajo prek 7 tisoč kemičnih strupenih, rakotvornih in dražilnih sestavin

Moški so nekoliko bolj prizanesljivi do kadilk. 46 odstotkov jih je odgovorilo, da s kadilkami ne bi šli na zmenek, 65 odstotkov moških pa je mnenja, da je kajenje neprivlačno.

Sodelujoči v anketi so bili stari od 18 do 76 let. Izmed njih je bilo 57 odstotkov nekadilcev, 24,3 odstotka vprašanih je kadilo običajna cigarete, 18,7 odstotka pa elektronska.  

In kaj jih najbolj moti?

Na vprašanje, zakaj ne bi hodili s kadilcem oziroma kadilko, jih je 90 odstotkov kot razlog navedlo vonj cigaretnega dima, tri četrine pa se je jih je sklicevalo na zdravstvena tveganja, povezana s kajenjem. Omenjali so tudi neprijeten zadah, slab okus pri poljubljanju in porumenelost zob.  

55 odstotkov žensk in 45 odstotkov moških je mnenja, da je tudi kajenje elektronskih cigaret neprivlačno, je še pokazala raziskava. 

Že ena cigareta na dan

Poleg tega, da je neprivlačno, je kajenje seveda tudi neškodljivo. Zadnja britanska zelo obširna študija je tako pokazala, da imajo moški, ki pokadijo eno cigareto na dan za 74 odstotkov večje tveganje za nastanek koronarne srčne bolezni ali kapi, medtem ko se je tveganje pri ženskah povečalo za 119 odstotkov.

Raziskovalci so analizirali 55 uradnih objav in kar 141 študij opravljenih med letoma 1946 in 2015, kar pomeni, da je v raziskavi sodelovalo več milijonov ljudi. Raziskovalci na Univerzi v Londonu, ki so svoje ugotovitve objavili v ugledni britanski zdravstveni reviji BMJ opozarjajo, da je prenehanje kajenja edini učinkovit ukrep.

Kajenje v nosečnosti Zdravje Kajenje vpliva na jetra nerojenih otrok

 

 

 

Komentarjev 2