Zdravje > Življenjski stil
988 ogledov

Kajenje: Vdihavajo prek 7 tisoč kemičnih strupenih, rakotvornih in dražilnih sestavin

kajenje, cigareta Žurnal24 main
Dan brez cigarete: Priložnost in spodbuda za opustitev kajenja.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) opozarjajo, da je opustitev kajenja koristna za zdravje v kateremkoli starostnem obdobju, največje koristi za zdravje pa posameznik izkusi, če kajenje opusti pred 40. letom starosti.

Kajenje Presenečeni Zdravje Kajenje: To lahko povzroči ena sama pokajena cigareta na dan

V Sloveniji kadi skoraj četrtina odraslih prebivalcev, ki so v večini primerov začeli kaditi že kot najstniki. Večina jih kadi redno, vsak dan. S tobačnim dimom vdihavajo prek 7 tisoč kemičnih strupenih, rakotvornih in dražilnih sestavin v obliki plinov ali delcev, vsaj 60 od njih je rakotvornih. "Škodljive snovi v tobačnem dimu, ki ga vdihava kadilec, so vzrok številnih bolezni - različnih vrst raka, bolezni srca in ožilja ter bolezni dihal, manj pa je znano, da kajenje tobaka povzroča tudi sladkorno bolezen, revmatoidni artritis, bolezni oči, katerih posledica je lahko slepota, motnje erekcije, motnje imunskega sistema.. Kajenje nosečnic pa škodljivo vpliva na zdravje še nerojenega otroka in izide nosečnosti," pravi Helena Koprivnikar z NIJZ in dodaja:

"Posledice kajenja tobaka v Sloveniji so obsežne. Zaradi bolezni, povzročenih s kajenjem, umre v Sloveniji vsako leto 3.600 prebivalcev, vsak mesec 300, vsak dan 10. Številne smrti, pripisljive kajenju tobaka, so prezgodnje. Umirajo namreč ljudje v aktivnih dobi - med 30. in 44. letom starosti vsako sedmo smrt pripisujemo kajenju, med 45. in 59. letom starosti pa celo vsako tretjo."

kajenje Opozorila Zdravje Pet stvari, ki so skoraj tako smrtonosne kot kajenje

Kako pozabiti na cigarete?

Načini opuščanja kajenja so mnogoteri in za različne posameznike različno učinkoviti. Nekatere tuje raziskave kažejo, da je nekaj več kot polovica nekdanjih kadilcev opustila kajenje brez strokovne pomoči, pri čemer pa so za uspešnost pomembni: motivacija, ki je ključni razlog, da se nekdo sploh odloči opustiti kajenje; močna volja, ki vključuje razdelane ustrezne strategije za premagovanje skušnjav; predanost in zavezanost cilju (»opustil/a bom kajenje ne glede na situacijo«), ki je ključna za vzdrževanje življenja brez cigarete in posledični izhod v zdrav življenjski slog.

V Sloveniji imamo na voljo zdravstvenovzgojne centre v zdravstvenih domovih, kjer posebej za to usposobljeni strokovnjaki nudijo podporo tudi pri izbiri ustreznih strategij za premagovanje situacij skušnjav pri opuščanju kajenja. Ti pomoč nudijo v obliki ukrepov za spremembo vedenja, lahko v obliki skupinskih delavnic ali individualnega svetovanja.

Seznam omenjenih centrov je dostopen tukaj. Podpora pri opuščanju kajenja pa  je v Sloveniji prav na voljo tudi prek brezplačne anonimne številke 080 2777.  

Zatakne se pri strategiji

"Včasih je oseba, ki želi opustiti kajenje, notranje močno motivirana in močno zavezana, a se ji vsakič znova zatakne pri izbiri strategij za premagovanje skušnjav,« ugotavlja Tadeja Hočevar z NIJZ: "Te vključujejo konkretne načine, kako posameznik v situacijah, ko bi običajno avtomatično posegel po cigareti, na primer ob stresnem dogodku ali preživljanju časa v družbi, kjer veliko ali večina oseb kadi, ob potrebi po sprostitvi ali želji po nagradi ob uspešno opravljeni nalogi, lahko ravna drugače, ne zdravju škodljivo, ampak varovalno," je dodala slovenska strokovnjakinja. 

Kajenje v nosečnosti Zdravje Kajenje vpliva na jetra nerojenih otrok
Komentarjev 1