Zdravje > Aktualno
30 ogledov

Tudi dober klepet je zdravilen

prijateljice druženje dom stanovanje Shutterstock
Vsakdo se mora sproščati, odmisliti težave in poiskati svoj notranji mir. To nekateri storijo s petjem, drugi s tekom, tretji pa med igro s svojimi ljubljenčki.

Napetost, utrujenost, problemi in stres negativno vplivajo tako na naše telo kot na naše duševno zdravje. Zaradi vseh teh pritiskov pogosteje obolevamo, naš imunski sistem je oslabljen, počutje je slabo, pogosteje smo nejevoljni in brez energije.

Zato je sproščanje za nas in naše telo zelo pomembno, pomaga nam krepiti odpornost telesa, zaradi manjše napetosti smo srečnejši in lažje rešujemo vsakdanje težave. Vsakemu od nas ustreza drugačna sprostitev, nekatere sprošča joga, druge petje. Pomemno pa je, da v času sproščanja odmislimo težave, se uglasimo sami s seboj in z okolico, ki nas obdaja ter občutimo naš notranji mir. Naučiti se moramo biti sproščeni in odmisliti tegobe, tudi to je posebna veščina, ki jo mora poznati vsakdo izmed nas.

Kaj vse je sproščanje

Sproščanje je širok pojem in se nanaša na vse, kar posameznika sprošča, osrečuje in pomirja. Vsakdo mora sam pri sebi ugotoviti, katera dejavnost, hobi, kakšno preživljanje časa ga napolni z novo energijo, mu pomaga do boljšega počutja in zdravja. Pri tem je ključno, da nimamo slabe vesti in da ne mislimo na to, da izgubljamo čas, da delamo nekaj nepomembnega. Čas, ki smo si ga vzeli samo zase, je nujen za naše dobro delovanje.

Sproščanje sta lahko že počitek ali spanje, topla kopel, obisk savne, masaže ali le dober klepet s pozitivno osebo, ki ji zaupamo. Na samem klepetu lahko obdelamo tudi težave, ki nas pestijo. Nekateri se najbolje sproščajo ob telesni aktivnosti, idealni so sprehodi, tek, kolesarjenje, ples, aerobika, tenis, odbojka s prijatelji, nogomet, košarka in tako dalje. Sprošča nas lahko tudi igra z otroci ali hišnimi ljubljenčki, pisanje, fotografiranje, slikanje, molitev in podobno. Vsaka od sprostitev je pomembna in ni izgubljanje časa. Če niste navajeni sporščanja, če venomer hitite, delate in garate, se naučite poiskati svoj notranji mir, naučite se smejati in delati nekaj, kar bo koristilo vašemu zdravju. Morda bo prvič na vas celo negativno vplivalo, saj boste ves čas razmišljali o tem, kaj vse bi v tem času lahko postorili. Zato z dejavnostjo kar vztrajajte, da se znebite negativnega občutka in se naučite sprostiti.

Poznamo tudi tehnike za intenzivno sprostitev, kot so denimao meditacija ali progresivna relaksacija. Pri teh tehnikah je najbolje, če se udeležimo tečaja joge ali nam tehnike sproščanja pokaže oseba, ki je vešča poučevanja sprostitvenih tehnik. Kasneje boste lahko tehnike sproščanja delali tudi sami v kakšnem mirnem in pozitivnem kotičku vašega doma. Pred tem je priporočljivo, da se s pomočjo strokovnjaka naučite preponskega dihanja, sproščanja mišic, vizualizacije.

 Preberite tudi ostale prispevke s področja zdravja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.