Zdravje > Aktualno
2151 ogledov

Tudi dovoljene ravni škodijo zdravju: Živali zbolele za rakom

Bazna postaja telekom slovenije
Novi dokazi, ki zahtevajo ukrepe...

Inženir v laboratoriju | Avtor: EPA EPA
Trditev, da naj bi sevanje mobilnih baznih postaj imelo le manjše učinke, je očitno za lase privlečena. Raziskovalci na italijanskem inštitutu Ramazzini so objavili rezultate obsežne študije, ki je pokazala, da so živali ob dolgi izpostavljenosti sevanjem mobilnih baznih postaj obolele za rakom schwannoma. Gre za tumor, ki se razvije na možganskem živcu. 

Italijanski strokovnjaki so pregledali 2.448 laboratorijskih podgan - od prenetalnega obdobja (od oploditve do rojstva), do njihove naravne smrti. Živali so bile izpostavljene sevanju bazne postaje 19 ur na dan, navaja raziskava, objavljena v marčevski številki znanstvene revije "Environmental Research".

"Naše ugotovitve rakavih tumorjev pri podganah, izpostavljenih okoljskim radiofrekvenčnim sevom, so skladne z rezultati ameriškega nacionalnega toksikološkega programa o celičnem sevanju. Obe študiji tako zagotavljata zadostne dokaze o vnovičnem pozivu Mednarodni agenciji za raziskave raka (IARC), ki naj ponovno preuči sklepe o kancerogenosti radiofrekvenčnega sevanja na ljudi," avtorico študije Fiorello Belpoggi povzema HINA.

Sevanja, ki so jim bile v okviru študije izpostavljene živali, so se gibala v mejah, ki so še dovoljene za človeka, bolezni pa so se kljub temu razvile, je opozoril ameriški raziskovalec za sevanja mobilnih naprav Ronald Melnick: "Vlade morajo okrepiti predpise za zaščito javnosti pred škodljivimi vplivi izpostavljenosti sevanja," je dodal.

Zdravje Zdravje Smernice strokovnjakov iz ZDA, kako uporabljati mobilni telefon

 

Komentarjev 2
  • ode 15:31 29.marec 2018.

    Točno tako, kot pravi pujs, ampak ljudem se ne da dopovedati in še naprej nasprotujejo postavitvi baznih postaj v bližini naselij ali v samih naseljih. Bolj nagosto in bližje naših domov so bazne postaje, z manjšo močjo delujejo, zato smo ...prikaži večo deležni manj sevanja, predvsem od lastnih telefonov, prislonjenih na naše možgane, žleze in drugo drobovino. Najbolj nevarni so telefoni takrat, ko iščejo prost oz. najbližji oddajnik, ki je oddaljen več km.

  • puys 14:04 27.marec 2018.

    Raje vidim, da seva stolp, kot moj aparat zaradi slabega signala. Sicer pa masa miši ni primerljiva z človekom in verjetno zato prej zbolijo.