Zdravje > Življenjski stil
2665 ogledov

Smernice strokovnjakov iz ZDA, kako uporabljati mobilni telefon

Anže Petkovšek telefon
Kako lahko mobilni telefoni vplivajo na zdravje, se sprašujemo odkar so jih iznašli.

Ministrstvo za javno zdravje v ameriški zvezni državi Kalifornija je pred dnevi objavilo nove smernice za rabo mobilnih telefonov, ki podrobno opisujejo, kako zmanjšati izpostavljenost radiofrekvenčni energiji telefona. A strokovnjaki opozarjajo, da ni nobenih znanstvenih študij oziroma dognanj, ki bi potrjevali, da boste z upoštevanjem navodil bolj varni.

Nobeni širši in verodostojni raziskavi do sedaj še ni uspelo dokazati velikih in škodljivih vplivov na zdravje, povezanih z uporabo mobilnih telefonov, je za portal Life Science dejal profesor za radiološko onkologijo na Medical College v Wisconsinu John Moulder.

"Smernice so oblikovane tako, da zmanjšujejo izpostavljenost radiofrekvenčni energiji. Smernice ne govorijo, ali obstaja tveganje na primer za raka." Ali boste zaradi njih varnejši? Mislim, da ne. A če ste zaskrbljeni, jih upoštevajte," je izpostavil Moulder.  

Smernice:

  • Telefon imejte stran od telesa; ne nosite ga v žepih, nedrčku ali pasu.  
  • Za klicanje uporabljajte zvočnik ali slušalko; pišite sporočila namesto klicev, kadar je to mogoče
  • Zmanjšajte rabo mobilnih telefonov, ko imate šibek signal
  • Zmanjšajte rabo mobilnih telefonov za pretakanje zvoka ali videoposnetkov ali za prenos ali nalaganje velikih datotek.
  • Telefon naj bo ponoči odmaknjen od postelje, razen če je telefon izklopljen ali v načinu letenja.
  • Odstranite bluetooth naglavne slušalke, kadar ne kličete
  • Izogibajte se proizvodom, ki trdijo, da blokirajo radiofrekvenčno energijo. Ti izdelki lahko dejansko povečajo vašo izpostavljenost.

 

Slovenija 260.11.2013 mobilno omrezje, mobitel, mobilna telefonija, ilustracija; Prvič v zgodovini Zdravje Sodišče prvič v zgodovini: mobitel je kriv za možganski tumor
Komentarjev 3
  • 6a6330cf643e6297e0f11772a01ce2d9c0c144b1 21:21 30.december 2017.

    Vse dotlej dokler bodo človeka pri izpostavljenosti valovanjem obravnavali kot vrečo vode ali krompirja, do takrat ne bo merljivega in statistično dokazanega vpliva. Praviloma je človek skupek anten, ki so uglašene na določene frekvence, zato ena frekvenca ne škodi vsem ...prikaži več enako. Na neuglašeni anteni na izhodu ne dobiš signala, na uglašeni pač. Kam je priključen ta notrani izhod iz naših anten je pa vprašanje, kateremu znanost še ni dorasla, zato pa vpliv omejuje zgolj na površino in eno frekvenco.

  • tomaz 13:08 30.december 2017.

    V poplavi vsega, kar je v zraku stalno prisotno, od WIFIjev do radijskih, TV in ostalih frekvenc, baznih in ostalih postaj, sevanj hišnih aparatov in podobno, je telefon samo še en dejavnik več, ni pa prevladujoč. Prav zaradi tega je ...prikaži večje nemogoče raziskati vpliv telefona, ker je vsega ostalega preveč in se ne more reči, da je neka posledica prav zaradi uporabe telefona.

  • Snežinko 11:57 30.december 2017.

    - stran od telesa, ne v žepu: torej naj ga privežem na dva metra dolgo špago in ga vlečem za seboj, ali kaj? - večkrat stestirano in dokazano je, da je na koncu žične slušalke sevanje večje kot pri samem ...prikaži več telefonu (žica deluje kot antena!) - ko rabim telefon, da rabim, kakršenkoli je pač signal - ponoči - ne vem, kdo ima ponoči telefon blizu sebe...? Vedno je na omarici, v polnilcu... že omarica zraven postelje je dovolj daleč, saj signal pada s kvadratom razdalje.

Sorodne novice