Zdravje > Aktualno
3180 ogledov

Tudi Hrvaška poostrila ukrepe, potrdili 22 novih okužb

Hrvaška, Covid-19, turizem, Reka Epa
Na Hrvaškem so v preteklih 24 urah zabeležili 22 novih okužb s koronavirusom, maske obvezne na javnih prevoznih sredstvih.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je danes dejal, da bodo morali od polnoči vsi potniki iz Bosne in Hercegovine, Kosova, Severne Makedonije in Srbije, ki želijo vstopiti na Hrvaško, v 14-dnevno samoizolacijo. Ukrep ne velja za potnike v tranzitu. Na Hrvaškem so v preteklih 24 urah zabeležili 22 novih okužb s koronavirusom.

Covid-19 Covid-19 Slovenija Na Hrvaško virus zanesel iz Slovenije

Božinović je na novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite dejal, da so poostrili ukrepe za potnike iz štirih držav, potem ko so ugotovili, da je vnovično dvomestno dnevno število novih okužb v preteklih dneh na Hrvaškem večinoma povezano z okužbami iz teh državah. Obvezna 14-dnevna samoizolacija velja za vse potnike, ki prihajajo iz teh štirih držav, razen za tiste, ki so v tranzitu, je pojasnil Božinović.

Obvezne zaščitne maske

Kot je dodal, so danes tudi določili, da so zaščitne maske obvezne na javnih prevoznih sredstvih. Voznik ne sme začeti vožnje, če kdo izmed potnikov nima zaščitne maske, je povedal Božinović, ki je tudi šef nacionalnega štaba.

Okužene še tri nune

Pred tem je članica štaba in vodja hrvaškega zavoda za javno medicino Maja Grba Bujević potrdila, da so od torka do danes do 14. ure potrdili še 22 primerov okužb. Med njimi je bilo 12 primerov na območju Zagreba. Še štiri osebe so se okužile z virusom na območju Osiješko-baranjske županije, od tega so še tri nune iz samostana v Đakovu, v katerem so v torek zabeležili deset okužb.

Hrvaška, Covid-19, turizem, Reka Koronavirus v SLO Zdravje Vlada o novih ukrepih, kaj bo s Hrvaško?

Eden se je okužil v Sloveniji

Grba Bujevićeva je dodala, da sta bila dva nova primera okužbe v Istrski županiji, v kateri so danes znova prepovedali obiske v domovih za starejše osebe, kot tudi možnost, da bi varovanci zapustili domove. V več županijah pa so imeli po eno novo okužbo, vključno s Primorsko-goransko županijo. Županijski štab civilne zaščite s sedežem na Reki je pred tem potrdil, da se je oseba v njihovi županiji okužila med bivanjem v Sloveniji.

Na Hrvaškem so doslej potrdili 2388 okužb. Med drugim je 18 ljudi v bolnišnicah, na ventilatorjih pa ni nobenega zbolelega s covidom-19. Opravljenih je bilo nekaj manj kot 74.000 testiranj. Umrlo je 107 ljudi.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 3
  • Solton 15:42 24.junij 2020.

    mejo s Hrvaško je treba zapret v 24ih urah...