Zdravje > Aktualno
423 ogledov

Vlada o novih ukrepih, kaj bo s Hrvaško?

Hrvaška, Covid-19, turizem, Reka Epa
Vlada bo sprejela nekatere ukrepe za zamejitev ponovnega širjenja novega koronavirusa v državi...

Vlada bo danes razpravljala o epidemiološkem stanju in morebitnih dodatnih ukrepih za zajezitev ponovnega širjenja novega koronavirusa v državi. Kot je znano, je Slovenija včeraj beležila najslabše podatke v zadnjih dveh mesecih (13 novih okužb).

Dejstvo je, da se v zadnjih dneh število novo okuženih povečalo, pred šolskimi počitnicami pa se mnogi sprašujejo, kako in kam na dopust. Zanima jih še, kako bo s Hrvaško, kjer so včeraj odkrili 30 novih primerov, kar je največ po 8. maju

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) mirijo, da je epidemiološka slika na Hrvaškem podobna stanju v Sloveniji. Predstojnik centra za nalezljive bolezni pri NIJZ Mario Fafangel je na včerajšnji novinarki konferenci zagotovil, da podrobno spremljajo stanje v povezavi z novim koronavirusom tako v Evropi kot drugod v svetu.

"Na Hrvaškem se tako kot v Sloveniji epidemiološko nekaj dogaja. Trenutno so številke 14-dnevne kumulativne incidence na Hrvaškem primerljive z našimi - nekaj čez dva. Kar pomeni, da je še vedno smotrno, da je Hrvaška uvrščena med varne države," je zagotovil epidemiolog. Dejal je, da bodo pozorno opazovali, kako se bo trend nadaljeval in da bodo tudi hitro ukrepali.

Notranji minister Aleš Hojs je sinoči glede Hrvaške na A Kanalu zagotovil, da trenutno še ostaja na seznamu zelenih držav in da v sredo na programu vlade ni njen morebitni umik s tega seznama. Slovenskim državljanom sicer ob obisku tujine svetuje, da se držijo preventivnih ukrepov, ki jih priporoča NIJZ.

Da se epidemiološko stanje pri sosedih ni bistveno poslabšalo, je včeraj zagotovil tudi hrvaški minister za zdravje Vili Beroš. Pojasnil je, da ni eksponentnega zvišanja števila okuženih. Meni pa, da novi primeri kličejo k previdnosti vseh, da bi preprečili širjenje novega koronavirusa.

Obvezno nošenje mask v javnih prostorih?

Če o Hrvaški danes vlada ne bo razpravljala, je Kacin med morebitnimi novimi ukrepi omenjal vzpostavitev centrov za karanteno ter možnost ponovne obveze nošenja zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih.

Tako Kacin in Fafangel sta tudi znova izpostavila potrebo po vzpostavitvi mobilne aplikacije, ki bi opozarjala ljudi, če so prišli v stik z okuženimi. "Osebno kot turist z Zahoda ne bi šel na dopust v državo, ki take aplikacije nima, kajti potem taka aplikacija ne koristi. Če želimo pomagati našemu turizmu, moramo imeti tudi aplikacijo," je dodal Kacin.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.