Zdravje > Aktualno
29 ogledov

Tudi za prehlad predpisujejo antibiotike

Seneni nahod Profimedias
S predpisovanjem antibiotikov za bolezni, kjer ti nimajo učinka, pripomoremo k širitvi na antibiotike odpornih bakterij.

Trideset odstotkov vseh antibiotikov, ki jih predpišejo zdravniki v ZDA, je nepotrebnih, ugotavlja analiza ameriškega Centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC), objavljena v reviji Jama. Neustrezno predpisovanje in uživanje antibiotikov je problematično predvsem z vidika naraščanja in širjenja bakterij, ki so odporne na zdravljenje z antibiotiki.

antibiotiki | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Večina nepotrebnih antibiotikov je predpisanih za zdravljenje respiratornih virusnih bolezni, vključno s prehladom, ki so seveda ne odzivajo na antibiotike.

 "Antibiotiki so zdravila, ki rešujejo življenja. Če jih bomo še naprej uporabljali na neprimeren način, bomo izgubili najmočnejše orožje, ki ga imamo za boj proti okužbam, ki ogrožajo naša življenja. Izguba antibiotikov bi oslabila naše zmožnosti pri zdravljenju pacientov s smrtonosnimi infekcijami, opeklinami, poškodbami in rakom, prav tako pa tudi okrevanje bolnikov, ki so jim presadili organe," je dejal direktor CDC Tom Frieden.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.