Zdravje > Aktualno
3918 ogledov

Tukaj so se rodili njuni otroci, zato na tak način vračata mestu

UKC Maribor
Z donacijami do prepotrebne opreme v bolnišnici.

Iz mariborskega kliničnega centra prihaja dobra novica, za razliko od ljubljanskega, je namreč večina njihovih stavb klimatiziranih.

Nazadnje so namestili 132 notranjih klimatskih naprav na šestih različnih oddelkih. Na oddelku za žilno kirurgijo so jih dobili deset, na oddelku za infekcijskem bolezni in vročinska stanja 34, v porodnišnici 57, na oddelku za splošno in abdominalno kirurgijo 22, na gastroenterološkem oddelku in oddelku za intenzivno interno medicino pa vsakem po štiri. "Večina del je v zaključni fazi in bodo končana predvidoma do konca naslednjega tedna," je povedal Jure Pograjc, ki je v uKC Maribor zadolžen za klime.

 | Avtor: UKC Maribor UKC Maribor

Že lani in to avgusta meseca, ko je bilo najhuje, so pozvali javnost, naj jim pomaga z donacijami, s katerimi so zbrali 31 tisoč evrov. Ostalo je financirala bolnišnica; sicer so letos za potrebe hlajenja prostorov namenili že skoraj 450.000 evrov.

Kot je povedal strokovni vodja mariborske bolnišnice Matjaž Vogrin, je zdaj tudi s pomočjo donacij klimatiziranih skoraj 90 odstotkov prostorov. S projektom bodo nadaljevali, v letu 2020 pa nameravajo zaključiti klimatizacijo celotne stolpnice Klinike za kirurgijo, prav tako se predvideva še namestitev 18 notranjih enot na Radiološkem oddelku.

Razmere za operacije nevzdržne

Pregrevajo se celo prostori, ki že imajo urejeno hlajenje, v operacijskem bloku se namreč kvari eden od dveh agregatov, star 23 let, zato so razmere za operacije nevzdržne. "Ta teden sem bil v operacijski, ko se je ta klimat, ki se sicer pokvari na vsakih teden dni, znova pokvaril. Ta dan so bile ob 11h in 12h temperature že 28 stopinj Celzija, zato so bile operacije zaradi tega enostavno odpovedane," je povedal Vogrin.

Država zavrnila prošnje

Seveda se s tem podajšujejo tudi čakalne vrste, zato v UKC Maribor upajo, da bo država našla potrebna sredstva za sofinanciranje. Že februarja na ministrstvo za zdravje poslali investicijsko dokumentacijo,  a za zdaj pozitivnega odgovora še nimajo. Naložba v zamenjavo dveh hladilnih agregatov in treh novih hladilnih stolpov je ocenjena na skoraj 1,6 milijona evrov, pri čemer je predvidena udeležba države dobrih 1,2 milijona evrov.

Urgenca v UKC Ljubljana Vročina Zdravje Ministrstvo za zdravje zavrnilo prošnje za nove klime

Ustanovili odbor za zbiranje donacij

Potem ko se je njihova akcija zbiranja donacij  za klime izkazala kot uspešna, so se na pobudo Vogrina in direktorja podjetja Lumar Marka Lukića odločili ustanoviti iniciativni odbor za zbiranje donacij UKC Maribor.

Prvi korak sicer trajnega projekta je zbiranje sredstev za nov otroški ventilator z vgrajeno najnovejšo tehnologijo za nadzor stanja pljuč. Kot ambasadorja sta k akciji pristopila tudi član svetovno uveljavljene zasedbe 2Cellos Luka Šulić in kapetan mariborskih nogometašev Marcos Tavares.

"V tem mestu sem se rodil, tukaj tudi živim, zato se mi zdi pomembno, da smo tudi v tem delu Slovenije deležni enako dobre medicinske oskrbe kot v drugih bolnišnicah," je dejal Šulić. Temu se je v mariborski porodnišnici prav pred tremi tedni povila hčerka, v donatorski akciji pa je napovedal tudi organizacijo dobrodelnega koncerta.

Tavares je dodal, da so se kar trije njegovi otroci rodili v Mariboru. "Maribor je dal ogromno meni in moji družini in želim mestu nekaj vrniti," je dejal.

Donacije se lahko nakažejo na podračuna UKC Maribor številka: SI56 0110 0603 0278 185 s sklicevanjem na številko: SI00 11061-8001-0002.

Z novo 55.000 evrov vredno aparaturo bodo lahko ob pomoči pri dihanju otrokom s potrebo po umetnem predihavanju kontinuirano spremljali stanje pljuč in ventilacije v realnem času ter v primeru težav takoj začeli z ukrepanjem in zdravljenjem.
 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.