Zdravje
3737 ogledov

Ministrstvo za zdravje zavrnilo prošnje za nove klime

Otroška srčna kirurgija - operacija v UKC UKC LJ
Ministrstvo zavrnilo prošnjo za klime v operacijskih dvoranah.

Po več poletjih poročanj o peklenski vročini v bolniških sobah, slabem počutji in slabi volji, na UKC Ljubljana priznavajo, da so tudi letos oddelki največje slovenske bolnišnice le deloma opremljeni. "Ocenjujemo, da je v UKCL delež vseh hlajenih objektov več kot 40 odstotkov, s tem, da so nove zgradbe hlajene, stare pa so bile zgrajene po starih standardih in smo uspeli le deloma zagotoviti ustrezno hlajenje. Stari objekti so poleg tega slabo izolirani, imajo zastarelo infrastrukturo, ki ne dopušča novih priklopov električnih naprav," pojasnjujejo na UKC Ljubljana.

Bolniška postelja Saj ni res ... Slovenija Neznosna vročina: Od domačih ventilatorjev v bolniških sobah do nabirk za klime

Zaradi pomanjkanja denarja stari objekti le delno hlajeni

Ustrezno hlajenje bolnišničnih objektov je najustreznejše tudi z vidika nevarnosti prenosa infekcij najustreznejše. "Za vgradnjo ustreznih klimatizacijskih sistemov pa je potrebna finančno velika investicija, ki ji sledi zahtevna izvedba. Ob enem je smotrno objekt tudi izolirati in poskrbeti za ustrezno stavbno pohištvo. Zaradi pomanjkanja sredstev pa smo stare objekte le deloma opremili z ustreznim hlajenjem. To nam je uspelo le na najbolj kritičnih oddelkih infekcijske klinike," pojasnjujejo v UKC Ljubljana. Lani so izvedli sanacijo hladilnega sistema in regulacije hlajenja na ORL, v začetku julija naj bi bil zaključen projekt hlajenja v Leonišču v 1 nadstropju. Split sisteme so vgradili v pritličju dialize leonišča in centru za zobne bolezni. 

Zdravje Slovenija: Peklenska vročina prinaša nemalo težav

Ministrstvo: Denarja za predlagane projekte nimamo

UKCL je lani pripravil pregled stanja problematike po objektih in natančen plan potrebnih investicij za področje hlajenja in prioritete in potrebne investicije predstavil ministrstvu za zdrave. "S strani MZ je bila posredovana informacija, da v letu 2019 ni možno zagotoviti finančnih sredstev v predlagane projekte. Zato je UKCL pripravil načrt in plan za projekt hlajenja in prezračevanja v okviru planiranih sredstev."

UKC Ljubljana je oz. bo v letu 2019 investiral v hladilne in prezračevalne naprave v višini cca 400.000 evrov od tega nekaj iz lastnih sredstev, delno iz unovčenih bančnih garancij za sanacijo obstoječih nedelujočih sistemov.

UKC Maribor še zbira donacije

UKC Maribor medtem nadaljuje zbiranje donacij za izgradnjo klimatskega sistema, ki se je začelo lani. Doslej so zbrali slabih 25 tisoč evrov. "V letošnjem letu smo pričeli z deli na Oddelku za infekcijske bolezni in vročinska stanja ter na Oddelku za perinatologijo Gre za klimatizacijo prostorov, ki so namenjeni pacientom – bolniške sobe, ambulante idr. Dela bodo zaključena konec junija oz.
v začetku julija,"
sporočajo iz Maribora. 

UKC - klima Poziv Zdravje UKC Maribor: V tujini brez klime ne smejo delovati

V avgustu bodo zaključili z deli na treh nadstropjih Klinike za kirurgijo, nadaljevali bodo s klimatizacijo določenih prostorov na Oddelku za intenzivno interno medicino in Oddelku za gastroenterologijo. "Omenjen prvi sklop ureditve klimatizacij predstavlja finančni zalogaj v višini približno pol milijona evrov. Denar je, z izjemo donacijskih sredstev, zagotovil UKC Maribor sam," so povedali. 

Ministrstvo zavrnilo prošnjo za klime v operacijskih dvoranah

Na UKC Maribor ocenjujejo, da je v primerjavi z lanskim letom je situacija neprimerno boljša, a še vedno ni dosežen končni cilj. "Največje težave predstavlja predvsem klimatizirana ureditev operacijskih dvoran, kjer so bila pričakovana državna sredstva, a je bila prošnja zavrnjena. Odprtih ostaja še nekaj področij, tako so denimo še vedno brez klimatiziranih prostorov v kirurški stolpnici in na Inštitutu za fizikalno in rehabilitacijsko medicino."

Donacija je možno nakazati na podračun UKC Maribor številka: SI56 0110 0603 0278 185 s sklicevanjem na številko: SI00
11061-8001-0002. Za pripravo donatorske pogodbe prosijo, da pokličete 02/321 26 12 ali 02/321 26 95, oziroma pišete na elektronski naslov donacije@ukc-mb.si.
 

Komentarjev 20
  • Ellie_McWhae 20:06 02.julij 2019.

    Začnite zaslužiti z Google $ 7385 - $ 8726 na teden za delo na spletu od vašega doma za 2-3 ure na dan. Redno plačujte vsak teden. Vse kar potrebujete je računalnik, internet povezava in malo prostega časa. Everything in ...prikaži večin the world rests in a popolnoma spremenilo moje življenje. To come ...... ⇛⇛⇛⇛⇛⇛⇛ www.WebJob98.Com

  • bozo87 11:04 02.julij 2019.

    V MB ŠE KNJIŽNICE NIMAJO KLIM ,NAROD PA ITAK POLPISMEN ,HALO FEHTARJI

  • Lavdan 10:56 02.julij 2019.

    Kaj vam bodo klime, saj bo kmalu spat zima.