Zdravje > Aktualno
1471 ogledov

UKC Maribor: V tujini brez klime ne smejo delovati

UKC - klima Anže Petkovšek
Za klimo zbirajo tudi z donacijami.

Tudi v tem poletju smo poročali o nemočnih pacientih, ki po slovenskih bolnišnicah ob udaru vročine še posebej trpijo, saj v njihovih sobah ni klime.

Zdravje Slovenija: Peklenska vročina prinaša nemalo težav

UKC Maribor sedaj državo poziva k ureditvi hlajenja v zdravstvenih ustanovah. Po njihovem se namreč z rešitvijo predolgo odlaša, čeprav so predstojniki posameznih oddelkov v preteklih letih že večkrat opozorili na nesprejemljivost takšnih razmer v zdravstvenih ustanovah tako za bolnike kot zaposlene."Situacija, s katero smo soočeni, je nesprejemljiva tako s strokovnega kot tudi etičnega stališča in jo je treba izboljšati v najkrajšem možnem času," je na današnji novinarski konferenci opozoril strokovni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor Matjaž Vogrin.  UKC Maribor so zato danes pozvali državo, da nameni del presežnih sredstev, ki so se nabrala na računu ZZZS, za ureditev klimatizacije. 

Vogrin: To je nesprejemljivo

"Seveda je treba skrajševati čakalne dobe, a najprej je treba poskrbeti za bolnike, ki se že zdravijo. Ne smemo razmišljati le o kvantiteti, ampak tudi kvaliteti zdravljenja. Medtem ko je ustrezno hlajenje dejstvo v trgovinah, bankah in zavarovalnicah, je pri zdravstvenih ustanovah enostavno obveljalo, da ni potrebno. To je nesprejemljivo. Osnovni standard za opravljanje zdravstvene dejavnosti je ustrezna klimatizacija in v tujini zavodi, ki tega nimajo, ne morejo delovati," je pojasnil.

V UKC Maribor je neustrezno hlajenih od 30 do 40 odstotkov prostorov. Trenutno urejajo klimatizacijo v prostorih oddelka za internistično interno medicino, ki naj bi tako dobil ustrezno klimo v začetku prihodnjega leta. Za to bodo namenili 190.000 evrov, ki so jih zagotovili v letošnjem proračunu kliničnega centra.

Iz osrednje  in največje slovenske bolnišnice UKC Ljubljana pa sporočajo, da je delež vseh hlajenih objektov 40 odstotkov.
 

Najhuje na infekcijskem oddelku

Takoj zatem bi se bilo treba lotiti oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja, kjer je stanje najbolj kritično. Temperature na oddelku namreč presegajo 30 stopinj Celzija, tudi zaradi dotrajane stavbe, v kateri se nahaja. Za ustrezno hlajenje bi potrebovali 50.000 evrov.

Kritično je tudi na klinikah za ginekologijo in kirurgijo, kjer večina bolniških sob, ambulant in drugih prostorov, namenjenih zdravstveni dejavnosti, ni hlajenih. Velikokrat je delo tu onemogočeno, saj kirurgi v takšnih razmerah zaradi večjega tveganja napak in okužb ne morejo delati. "Noben zdravstveni postopek se ne bi smel izvajati v pogojih, ki lahko dodatno ogrozijo zdravje bolnikov, pa tudi zaposlenih," je dejal Vogrin.

Skupno bi v UKC Maribor za najnujnejša dela potrebovali nekaj več kot milijon evrov. Upajo, da bo država za to našla denar. "V skrbi za zdravje bolnikov in za zagotavljanje optimalnih delovnih pogojev za zaposlene pozivam ministrstvo za zdravje, da nameni del presežnih sredstev, ki so se nabrala na računu Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), tudi v ta namen," je dodal.

Bolniška postelja Saj ni res ... Slovenija Neznosna vročina: Od domačih ventilatorjev v bolniških sobah do nabirk za klime

Del denarja bodo poskušali zbrati z donacijami. Te zbirajo na podračunu UKC Maribor SI56 0110 0603 0278 185 s sklicem SI00 11061-8001-0002.

 

 

 

Komentarjev 5
  • Silva Drevensek 09:10 21.avgust 2018.

    klime naj kupijo tisti ki so pokradli denar,za to je pri nas tak tisti ki več pokrade še dobi pohvale,tisti ki pa malo pa gre v zapor,pa vedno se nekaj pobira za zdravstvo,pa ta aparat pa spet drugi aparat ne ...prikaži več vem kam vse to pelje,zaprite že enkrat te lopove poberte jim vse nakradeno pa bo vse po bolnicah dovolj,v času samostojnosti se je v zdravstvo naredile čakalne vrste druga pa nič

  • Laznivi 23:06 20.avgust 2018.

    1.Tujina nikdar ni poznala komunizma. 2. Tujina ni gnili balkan.

  • Pepe007 20:10 20.avgust 2018.

    Izvajalca zdravstvenih storitev mora zavarovalnica (ZZZS ) ali pacient sam pošteno plačati za izvedeno storitev. Potem pa mora ta izvajalec denar razumno porabiti in tudi urediti klimo v svojih prostorih. Pozivati državo, da to uredi, je milo rečeno neumno in ...prikaži več kaže na resne bedarije v našem sistemu.