Zdravje > Aktualno
1122 ogledov

Ukrep za zmanjšanje ravni nikotina v cigaretih

kajenje Saša Despot
Cigaretni dim vsebuje nikotin, ki povzroča odvisnost in posledično stalno uporabo tobačnih izdelkov.

Če je ameriška vlada leta nazaj opustila zahtevo po grozljivih podobah na škatlicah cigaret, se je nedavno odločila za nov protikadilski ukrep. 

Američani bi sedaj uvedli zmanjšanje vsebnosti nikotina v cigaretih na raven, ki ne povzroča odvisnosti. Kot poroča Reuters, bi zaradi takšne regulative kadilci zagotovo začeli povpraševati po potencialno manj škodljivih elektronskih cigaretah.  

Hitro po objavi novice o predlaganem ukrepu, ki jo je posredoval komisar Ameriške uprave za prehrano in zdravila (FDA) Scott Gottlieb, so delnice vodilnih ameriških in britanskih tobačnih podjetij strmo padle, vodilni proizvajalci cigaret so tako v zelo kratkem času izgubili kar 26 milijard evrov tržne vrednosti svojih izdelkov.

Ni dokaza o tem, da nikotin povzroča raka. Cigaretni dim vsebuje več drugih kemikalij, od katerih je kar nekaj takih, ki poznano povzročajo raka, opozarjajo strokovnjaki: "Sam nikotin ni odgovoren za raka, bolezni pljuč in srčnega popuščanja, ki ubije več sto tisoč Američanov. Krive so druge kemične spojine, ki postaneje nevarne takrat, ko tobak zagori, " je pojasnil komisar FDA.

Nikotin je droga, ki v telesu povzroči takojšnjo sprostitev hormona adrenalina – ta telo stimulira in povzroči sproščanje sladkorja iz celic, zviša se krvni tlak, frekvenca dihanja in srčni utrip. A ta stimulacija ni trajna, po nekaj minutah ugasne, pride do depresije in izčrpanosti, kar kadilca žene, da vsakič znova prižge novo cigareto.

FDA ne more zmanjšati količino nikotina na nič, niti prepovedati cigaret, ameriška agencija tako preverja možnost urejanja ravni nikotina do takšne najnižje vrednosti, ki ne bo več povzročala odvisnosti, je pojasnil komisar.

Na vprašanje, ali je e-cigareta bolj ali manj škodljiva od običajnih cigaret, o čemer si strokovnjaki še vedno niso enotni,  je Gottlieb opozoril na nujnost obsežnih raziskav o elektronskih cigaretih, s katerimi bi po njegovem ugotavljali tveganja pa tudi koristi teh izdelkov na družbo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.