Zdravje > Aktualno
21 ogledov

Umrl Carl Djerassi

tabletka, kondom Shutterstock
Umrl je eden od iznajditeljev kontacepcijske tabletke.

V San Franciscu je v petek zvečer v starosti 91 let umrl eden od iznajditeljev kontracepcijske tablete Carl Djerassi, so danes sporočili iz muzeja Albertina v njegovem rojstnem kraju Dunaj. Znan je bil tudi kot pisatelj in zbiralec umetnin.

Sintetiziral je hormon

Muzej, kateremu je Djerassi poklonil polovico svoje zbirke slik Paula Kleeja, je o smrti svojega očeta obvestil Djerassijev sin. Kot je dejal, je oče umrl po dolgi in hudi bolezni, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Carl Djerassi je leta 1951 uspel sintetizirati hormon, ki regulira menstrualni ciklus. Na podlagi tega odkritja je v sodelovanju z ameriškima znanstvenikoma Gregoryjem Pincusom in Johnom Rockom kasneje razvil prvo oralno kontracepcijsko sredstvo. Prav tako je zaslužen za sintezo steroida kortizon, s čimer je odprl pot do njegove množične uporabe v medicini.

Djerassi se je rodil leta 1923 na Dunaju očetu Bolgaru in mati Avstrijki. Kot Jud je bil v času nacistične zasedbe Avstrije prisiljen zapustiti državo in se je zatekel najprej v Bolgarijo in nato v ZDA.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.