Zdravje > Aktualno
494 ogledov

V hudih likvidnostnih težavah

Bolnišnica Izola Anže Petkovšek
Vlada z interventnim zakonom nad sanacijo bolnišnic

Konec lanskega leta so imele naše bolnišnice skupaj 170 milijonov evrov izgube, ob letošnji tekoči izgubi pa so se znašle v hudih likvidnostnih težavah. Zaradi neplačanih računov imajo težave z dobavitelji, nekatere imajo težave tudi pri izplačevanju plač zaposlenim. Več bolnišnic se je zateklo k državni zakladnici, od katere prejemajo premostitvena posojila.

Vlada je danes potrdila predlog zakona o interventnih ukrepih za zagotovitev finančne stabilnosti javnih zdravstvenih zavodov, po katerem bi še iz letošnjega proračuna krili 80 odstotkov nakopičenih izgub, ki so jih javni zdravstveni zavodi imeli konec lanskega leta. To znaša okoli 136 milijonov evrov: "Z enkratno injekcijo bomo razbremenili likvidnostni krč v bolnišnicah, da bodo lažje poslovale," je dejala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.

Dvig cene zdravstvenih storitev.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je na novinarski konferenci po seji vlade dejala, da z zakonom ni v celoti zadovoljna, saj bi zdravstvo potrebovalo več denarja. A sta skupaj z ministrico za finance Matejo Vraničar Erman uskladili še dodaten sklep, da bosta do 15. novembra pripravili ukrepe, s katerimi bi v zdravstveni blagajni zagotovili finančna sredstva za dvig cene zdravstvenih storitev. Ta je namreč letos padla na raven cen iz leta 2014.

Uprave bodo zavezane k sanaciji

Predlog zakona predvideva sedemčlanski sanacijski odbor, ki bo deloval kot posvetovalni organ ministrstva za zdravje. Po predlogu bodo bolnišnice, če bodo želele prejeti enkratna sredstva, morale pripraviti sanacijski načrt skupaj z akcijskimi načrti.

Ko bo vlada sprejela sklep o začetku sanacije, bodo sedanja vodstva bolnišnic postale sanacijske uprave in se jim bo naložilo izvajanje sanacijskih ukrepov, je dejala ministrica. Da bodo bolnišnice prejele sredstva, bodo morale dati vlogo za to skupaj z mnenjem revizije o realnem stanju minusa v bolnišnici. Prav tako bo v prihodnjem letu potrebna revizija namenskosti porabe sanacijskih sredstev.

Sanacijski odbor bo preverjal, ali so ukrepi in akcijski načrti pripravljeni v skladu s pravili. V zakonu je tudi predvideno, v katerih primerih bo sanacijski odbor lahko predlagal razrešitev sanacijske uprave.

Kolar Celarčeva je kot pomembno novost zakona izpostavila dejstvo, da bodo ob finančnih sredstvih preko vzvodov tudi zavezali uprave, da bodo izvajale sanacijski program.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.