Zdravje > Aktualno
13 ogledov

V Maliju ni več ebole

Ebola EPA
Mali je bila šesta država, v katero se je razširila epidemija ebole, ki je doslej največ žrtev zahtevala v sosednjih Gvineji, Sierri Leone in Liberiji.

Malijska vlada in Združeni narodi so v nedeljo razglasili, da v Maliju ni več ebole, saj v 42 dneh niso zabeležili nobenega novega primera okužbe s to smrtonosno hemoragično mrzlico, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mali je bila šesta država, v katero se je razširila epidemija ebole, ki je doslej največ žrtev zahtevala v sosednjih Gvineji, Sierri Leone in Liberiji. V teh treh državah je od izbruha epidemije konec leta 2013 umrlo 99 odstotkov od okoli 8500 ljudi, ki so umrli zaradi ebole. Okuženih je okoli 21.200 ljudi.

Razglasil konec

Minister za zdravje Ousmane Kone, ki je razglasil konec epidemije, se je zahvalil zdravstvenim delavcem in mednarodnim partnerjem za pomoč. Tudi misija ZN v državi je razglasila konec epidemije.

Zadnji okuženi z ebolo v Maliju je okreval 6. decembra lani. Prvi primer so zabeležili 23. oktobra lani pri dveletni deklici, ko je v državo prišla iz Gvineje in je umrla dan kasneje. Nato je imam iz Gvineje v državi neposredni ali posredno okužil sedem ljudi, od katerih jih je pet umrlo.

Mali je tretja država na zahodu Afrike, kjer ni več epidemije ebole. V Senegalu so konec epidemije razglasili 17. oktobra lani (en primer okužbe), v Nigeriji pa 20. oktobra (20 primerov okužbe, od tega osem mrtvih). V osrednjem delu Afrike so konec epidemije ebole 15. novembra razglasili v DR Kongo, kjer je ebola zahtevala 49 življenj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.