Zdravje > Aktualno
2764 ogledov

Zaradi sumljivih ampul strah pred smrtonosnim virusom

V hotelski sobi našli kovinsko škatlico z devetimi ampulami.

V sobi hotela na območju Nove Gorice so 28. oktobra našli starejši kovinsko škatlico z devetimi ampulami, ki so vsebovale neznano snov - tekočino.

Varnostniki so takoj obvestili policiste, ki so najdbo prevzeli in jo ustrezno zavarovali. Pristojna služba je na kraj poslala tudi gasilce iz Nove Gorice, pojasnjujejo na PU Nova Gorica. 

Strah pred črnimi kozami

Policisti so ampule predali Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo medicinske fakultete, kjer so ga podrobneje analizirali in na srečo izključili prisotnost virusa črnih koz, so danes sporočili z novogoriške policijske uprave. "Glede na omenjene rezultate analize vsebina v ampulah ne predstavlja nobenega tveganja za javno zdravje. Kriminalistična policija v zvezi z omenjeno zadevo nadaljuje z dodatnim zbiranjem obvestil in bo po zaključku preiskave podala ustrezen ukrep," je še zapisal predstavnik za odnose z javnostmi
PU Nova Gorica Dean Božnik.

Črne koze so ena najhujših bolezni vseh časov.  Za njen uradni konec velja 8. maj 1980, ko jo je Svetovna zdravstvena organizacija razglasila za izkoreninjeno, zasluge za to pa pripisujeji cepljenju. Danes virus črnih koz hranijo v laboratorijih, iz njega izdelujejo tudi cepivo, za primer bio-terorizma oz. biološkega vojskovanja.

Zadnja velika epidemija v bivši Jugoslaviji

Zadnja velika epidemija črnih koz v Jugoslaviji in hkrati tudi zadnja večja epidemija v Evropi je bila leta 1972 na Kosovu, ko je zbolelo 175 ljudi, 35 pa jih je umrlo. Bolezen je v domovino prinesel muslimanski duhovnik iz romanja v Meki in Medini. Zaradi epidemije je takrat v Jugoslaviji potekalo množično cepljenje. Cepili naj bi kar 18 milijonov ljudi, torej skoraj celotno prebivalstvo takratne države.

Zadnjič se je bolezen po naravni poti pojavila leta 1977 v Somaliji, pozneje je bil prijavljen samo še en primer, in sicer v laboratoriju v Birminghamu. Svetovna zdravstvena organizacija je deklaracijo o izkoreninjenju črnih koz sprejela leta 1980.

Komentarjev 2
  • anabel62 07:21 17.november 2018.

    Ne rabijo nas dodatno strašit, z črnimi kozami v ampulah, ko pa jih imamo, viruse, na dveh nogah, ki vsak dan, neovirano in množično prodirajo iz Hrvaške v Slovenijo..... Pred temi virusi pa nič ne opozarjajo!

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 22:35 14.november 2018.

    Pozabili so preverit še za ostalih 30 miljonov smrtonosnih virusov ali bakterij.