Zdravje > Aktualno
2721 ogledov

V Zagrebu odkrili dve žarišči bolezni

Ošpice
Na Hrvaškem so letos do 15. oktobra zabeležili 51 primerov obolelih za ošpicami, med katerimi je bilo največ novih primerov v Zagrebu,

Na Hrvaškem so letos do 15. oktobra zabeležili 51 primerov obolelih za ošpicami, med katerimi je bilo največ novih primerov v Zagrebu, je danes objavil hrvaški zavod za javno zdravstvo (Hzjz). Izpostavili so, da so od konca avgusta do sredine oktobra v Zagrebu obravnavali 27 bolnikov in da so sprožili ukrepe proti epidemiji ošpic.

Ošpice | Avtor: Profimedia Profimedia
Od začetka leta je bilo največ obolelih v Zagrebu (29), sledita splitsko-dalmatinska (14) in brodsko-posavska (5) županija, so zapisali na spletni strani Hzjz. Kot so dodali, je bilo med tistimi, ki so zboleli, 23 necepljenih, 11 delno cepljenih, za 17 oseb pa niso ugotovili, ali so bile cepljene. V devetih primerih so se oboleli okužili zunaj Hrvaške, več kot polovica obolelih pa je starejših od 30 let.

Nove primere so v preteklih dveh mesecih zabeležili večinoma v Zagrebu, medtem ko so v ostalih delih države primere zabeležili v prvi polovici leta. V Zagrebu so potrdili dve žarišči bolezni, in sicer v podjetju, kjer se je več zaposlenih okužilo z ošpicami od mlajše necepljene osebe, ter v večji družini, v kateri so zavračali cepljenje.

Hzjz znova opozarja na pomen cepljenja proti ošpicam. Izpostavili so tudi, da je vsak sum ošpic treba prijaviti epidemiološki službi zaradi sprožitve ukrepov proti epidemiji in preprečevanja širjenja bolezni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.