Zdravje > Aktualno
5066 ogledov

Plačal za ženino zdravljenje, tožilka bi ga tako kaznovala

klinični Saša Despot
Hitreje do zdravnika: Priznal plačilo 20 tisoč evrov odkupnine.

Po dveh letih in pol od odmevnih hišnih preiskav, ki so razkrile domnevno podkupovanje v UKC Ljubljana za preskakovanje čakalnih vrst pri določenih zdravnikih, je odmevna afera prišla na ljubljansko okrožno sodišče. Na današnjem prvem predobravnavnem naroku sta pred sodnico stopila dva od obdolženih dajanja podkupnin.

Iztok Požar je priznal plačilo 20.000 evrov podkupnine, sodnica pa mu bo kazen izrekla 31. januarja. S tožilstvom se Požar in njegova odvetnica nista uspela dogovoriti o kazni. Tožilka Bojana Pogorelec je namreč Požarju ponudila 10 mesecev zaporne kazni, ki bi jo odslužil z družbeno koristnim delom, ter denarno kazen, kar je po prepričanju odvetnice prestroga kazen, glede na to, da je razkritje prakse podkupovanja v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana zasluga Požarja.

In kakšna bo kazen?

Odvetnica je danes sodnemu senatu predlagala, naj Požarju izreče "le" pogojno kazen. Izpostavila je smrt partnerke in da danes sam skrbi za najstniško hčer. Tožilstvu je očitala licemerstvo in dodala, da "ko gledaš bližnjega, ki ti umira, bi naredil vse, da bi ga rešil, čeprav veš, da je nekaj kaznivo". Ravnanje svojega klienta je pripisala nedelovanju zdravstvenega sistema, zaradi česar so ljudje sploh iskali načine, kako hitreje priti do zdravnika.

Pregled pri željeni zdravnici

Krivde pa danes ni priznal Aleš Miletić, ki mu Specializirano državno tožilstvo očita, da je prvoobtoženemu v tej zadevi Urošu Smiljiču njegovo podjetje izdelalo kaljena stekla za prijatelja ter steklo za kuhinjsko omarico zanj. V zameno naj bi Smiljič nekdanji partnerki Miletića uredil pregled pri želeni zdravnici v UKC Ljubljana. Miletić je danes krivdo zavrnil, češ da ni šlo za podkupnino, saj da njegovo podjetje večkrat podarja odpadno steklo.

Podkupnine: denar, piščanci, jajca, kuhinjske omarice in polet s helikopterjem...

Prvoobtoženi  skladiščnik naj bi se v UKC Ljubljana predstavljal tudi kot strokovnjak za računovodstvo ali celo kot pomočnik direktorja. Obtožnica navaja več primerov, ko naj bi Smiljič zahteval in prejel podkupnine od različnih ljudi v zameno za to, da jim je uredil hitrejše preglede, posege ali zdravljenje pri točno določenih zdravnikih. Podkupnine naj bi bile tako v denarju kot tudi v materialnih dobrinah, od piščancev in jajc do kuhinjske omarice.

Poleti s policijskim helikopterjem

Specializirano tožilstvo je v tej zadevi obtožnice vložilo zoper deset oseb in dve podjetji. V preiskavi se je sicer znašlo tudi več pripadnikov policije, ki naj bi v zameno za Smiljičeve usluge slednjemu med drugim uredili več poletov s policijskim helikopterjem za različne osebe ter priskrbeli informacije iz policijskih evidenc o različnih osebah.

Kdo so bo še zagovarjal?

Obtožnica med koristniki Smiljičevih uslug navaja tudi nekdanjega direktorja uprave za policijske specialnosti Roberta Sušanja, komandirja policijske postaje Gornji Petrovci Viljema Trplana, vodjo letalske enote policije Damjana Bregarja ter nekatere zaposlene v tej enoti. Naštetih ni med soobtoženimi, osebe s posebnimi pooblastili namreč preganja oddelek specializiranega tožilstva za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili. Tako ni znano, kdo izmed njih se bo morda še zagovarjal pred sodiščem.

Novi dokazi

Je pa tožilka Bojana Pogorelec danes sodišču kot dokaz predlagala še nekatere listine, ki izhajajo prav iz preiskave posebnega oddelka tožilstva, med drugim dnevnik letov helikopterjev, tedenski razpored dela pilotov za konkretno obdobje, sklepe o izredni odpovedi pogodbe o zaposlitvi Sušnju ter opomine trem policijskim pilotom, pa tudi poročilo o nadzoru nad delom letalske enote policije. Kot so za STA pojasnili na posebnem oddelku tožilstva, je bila v navedeni zadevi na Okrožno sodišče v Ljubljani vložena zahteva za preiskavo.

Veljal za sivo eminenco

Prvoobtoženi Uroš Smiljič naj bi v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana več let veljal za nekakšno sivo eminenco, ki lahko uredi kar koli.  Za tovrstne usluge naj bi v nekem primeru prejel celo 20.000 evrov, v drugih pa tudi različne dobrine. Soobtoženima zdravnikoma Radu Janši z interne klinike in Tomažu Malovrhu s kirurške klinike pa naj bi obljubil izdelavo hišnega nadstreška oz. polet s policijskim helikopterjem, čeprav sta oba očitke zavrnila in zatrdila, da sta bolnike, ki jih je priporočil Smiljič, pregledovala izven delovnega časa ali v času za malico.

20 tisoč evrov za zdravnika

Smiljič je sicer po poročanju medijev v sodni preiskavi zanikal nezakonitosti. Zatrdil naj bi, da mu nikoli nihče ni obljubljal nagrad, pa tudi sam da je ni ne zahteval ne dobil. Temveč da je želel le pomagati ljudem, saj je imel tudi sam izkušnje z zdravljenjem svojcev.

Med tistimi, ki so policiji naznanili domnevno nečedne posle preskakovanja čakalnih vrst, je bil tudi kirurg na Onkološkem inštitutu Ljubljana Erik Brecelj.

Smiljić je bil ob izbruhu afere oktobra 2016  pridržan v kriminalistični preiskavi, v UKC pa so ga suspendirali, zaradi suma več korupcijskih dejanj pa je bil zanj odrejen hišni pripor. Hišni pripor in suspenza se mu  iztekla januarja 2017 in vrnil se je v službo.

Aprila 2018 je Univerzitetni klininični center Ljubljana Uroša Smiljića odpustil. Kot je takrat poročal Delo, mu je novi generalni direktor Aleš Šabeder  najprej odvzel možnost parkiranja na službenem parkirišču. Nekja dni za tem so mu v še vročili odpoved delovnega razmerja zaradi ukinitve delovnega mesta v enoti za evidentiranje sredstev.

Ljubljanska urgenca UKC Ljubljana Slovenija Kriminalistična preiskava na UKC Ljubljana stavka Preskakovanje vrst Slovenija Izsledki nadzora nad zaposlitvijo Smiljića naslednji mesec

 

 

Komentarjev 3
  • Pepe007 16:01 17.januar 2019.

    Če čakalnih vrst ne bi bilo, ne bi bilo podkupnin. Torej je treba pred sodišče poklicati zaslužne za čakalne vrste. Bivše ZZZS direktorje, ministre na ministrstvu za zdravje in predsednike vlad.