Zdravje > Aktualno
3953 ogledov

"Včeraj smo se znašli v zelo veliki stiski"

Covid-19, UKC Maribor
1/4
UKC Maribor Covid-19, UKC Maribor
"S sedanjo dinamiko pandemije postaja zadeva vse bolj kritična. Mesta oziroma viri v UKC Maribor pohajajo," je opozoril predstojnik urgentnega centra UKC Maribor.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor je trenutno hospitaliziranih 218 bolnikov s covidom-19, kar je najvišje število doslej. Od tega je 47 oseb na intenzivnem zdravljenju. Zaradi velikega priliva covidnih bolnikov minuli konec tedna so jih morali del preseliti v druge slovenske bolnišnice.

Covid-19, UKC Ljubljana Covid-19 Slovenija Tako težkega dne od začetka epidemije še ni bilo

Po besedah strokovnega direktorja UKC Matjaža Vogrina so prejšnji teden pričakovali, da se bo število bolnikov s covidom-19 te dni začelo zniževati, a se je položaj konec tedna znova zaostril. "Preko vikenda se je število covidnih bolnikov povišalo za 40," je pojasnil v današnji izjavi za medije.

"Glede na enormni priliv novih bolnikov smo se včeraj znašli v zelo veliki stiski. Vse naše kapacitete so bile v trenutku polne in pokazala se je solidarnost med slovenskimi bolnišnicami. Pokazalo se je tudi, da dispečerski sistem, ki je bil uveden na ravni države, deluje," je dodal.

Covid-19, UKC Maribor | Avtor: UKC Maribor Covid-19, UKC Maribor UKC Maribor
Del bolnikov so preselili v manj obremenjene bolnišnice in UKC Ljubljana. "Iskrena hvala vsem za pomoč," je dejal Vogrin in dodal, da ob skrbi za bolnike s covidom-19 ne pozabljajo na skrb za ostale bolnike. "Tako poteka intenzivno zdravljenje vseh onkoloških pacientov in vseh pacientov, ki so k nam napoteni s stopnjo nujnosti zelo hitro in ostalih, kjer ne moremo odlašati z zdravljenjem," je pojasnil.

Izjemno strm porast bolnikov s covidom-19 močno otežuje delo v urgentnem centru, ki je za večino ljudi vstopna točka v klinični center. Predstojnik urgentnega centra Gregor Prosen je pojasnil, da so v zadnjih dneh močno povečali obseg sive cone, kjer obravnavajo bolnike s sumom na okužbo z novim koronavirusom, a imajo zaradi zapolnjenih zmogljivosti na covidnih oddelkih UKC Maribor težave z njihovo nadaljnjo namestitvijo. Zato so se morali obrniti po pomoč v druge bolnišnice.

"S sedanjo dinamiko pandemije postaja zadeva vse bolj kritična. Mesta oziroma viri v UKC Maribor pohajajo," je opozoril.

Za lažjo komunikacijo z bolniki je v UKC Maribor danes začel delovati Center za naročanje, ki je dosegljiv vsak delovnik od 7.30 do 15.30 prek telefona ali elektronske pošte.

Tudi v UKC Ljubljana največ bolnikov

 V UKC Ljubljana so imeli danes zjutraj hospitaliziranih 356 bolnikov s covidom-19, od tega 60 v enoti intenzivne terapije. Generalni direktor Janez Poklukar je v izjavi za javnost dejal, da gre za rekord na ravni kliničnega centra.

Poklukar je dodakl, da so so v ponedeljek med številnimi bolniki s covidom-19 sprejeli tudi bolnike s celjskega in mariborskega območja in jih namestili v v kapacitete diagnostično-terapevtskega servisa.

Ob več kot 350 covidnih bolnikih, ki jih zdravijo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, pa jih še približno 42 spremljajo preko telemetrije. Poklukar pravi, da glede prostorskih kapacitet ta trenutek zmorejo, največje napor je trenutno zagotavljanje kadrov s področja zdravstvene nege. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.