Slovenija
11639 ogledov

Tako težkega dne od začetka epidemije še ni bilo

Jelko Kacin, govorec vlade za covid-19 Nebojša Tejić/STA
Največ hospitaliziranih in največ umrlih do sedaj.

Ob 5596 opravljenih testih je bilo v ponedeljek potrjenih 1302 okužb z novim virusom sars-cov-2. Delež pozitivnih testov je znašal 23,27 odstotka, kar je spodbuden podatek, saj so se deleži v zadnjih dneh gibali malo pod 30 odstotki. 

"Virus je v populaciji še močno razširjen, epidemija se ne umirja, število okužb se zmanjšuje zelo počasi," je na današnji tiskovni konferenci povedal uradni vladni govorec za covid Jelko Kacin"Govorimo o več žariščih, v Ljubljani je bilo potrjenih 182, v Mariboru pa 64. V okolici glavnega mesta izstopajo Brezovica (14), in Domžale (13)."

Kar 32 okuženih v Kamniku prihaja iz DSO

V Kamniku je bilo včeraj potrjenih kar 37 novih okužb, od tega jih kar 32 prihaja iz DSO. 

"Razmere v gorenjski regiji se še naprej umirjajo, 14-dnevna incidenca je včeraj znašala le še 1091 okuženih na sto tisoč prebivalcev," je pojasnil Kacin. "V Kranju so potrdili 48 novih primerov, v Kranju in Predvoru po 16, na Jesenicah pa 15 novih okužb."

Na vzhodu države ostaja najbolj problematična pomurska regija s 14-dnevno incidenco 1597 primerov na sto tisoč prebivalcev. V Murski Soboti so potrdili 40 novih primerov, v Velenju 35 in v Celju 45. V Žalcu so potrdili 25 novih primerov, v Krškem 29 in v Brežicah 20. 

"Obnašajmo se, kot da smo okuženi"

Žal se še naprej nadaljujejo vdori virusa v DSO, kar pomeni tudi veliko število bolnih in hudo bolnih, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo. "Gre za skupino oseb, ki je najbolj ranljiva, posledično je v tej skupini najvišja smrtnost," je dejal Kacin in še enkrat opozoril na asimptomatske bolnike. "Pomembno je, da se v trenutnih razmerah vsak izmed nas obnaša, kot da je okužen. Velika večina vdorov v DSO, bolnišnice in delovne organizacije je posledica vnosa virusa asimptomatskih bolnikov. Zaščitni ukrepi so trenutno edini učinkovit način za zmanjševanje okužb."

Včeraj je bilo v DSO potrjenih 174 novih okužb, kar pomeni skupaj 2618 aktivno okuženih stanovalcev. Pri zaposlenih so potrdili še 52 novih primerov, aktivno okuženih je 935 zaposlenih v DSO.

Največji porast okužb pri stanovalcih DSO je v DSO Kamnik, DSO Vič Rudnik (Bokalce) in DSO Rakičan. Pozitivne novice, kjer poročajo o več ozdravljenih, prihajajo iz  DSO Novo mesto, DSO Vič Rudnik in DSO Poljčane. 

Rekordno število smrti od začetka epidemije

V bolnišnicah se zaradi bolezni covid-19 zdravi 1299 bolnikov, od tega so 204 na intenzivni negi. Žal je zaradi covid-19 včeraj umrlo kar 59 bolnikov, kar je največ do sedaj.

"V bolnišnicah je hospitaliziranih sedem bolnikov več kot v nedeljo, trije več na intenzivni negi," je pojasnil Kacin. "Žal je bilo včeraj ponovno veliko smrti - v covid bolnišnicah je umrlo 41 oseb, v negovalnih bolnišnicah dodatni trije, skupaj v DSO še 15 več. Skupaj imamo 59 umrlih, daleč največ do sedaj. Vsem svojcem umrlih izrekam iskreno sožalje." 

stanje covid-19 bolnišnice | Avtor: Urad vlade za komuniciranje Urad vlade za komuniciranje
stanje covid-19 bolnišnice | Avtor: Urad vlade za komuniciranje Urad vlade za komuniciranje
stanje covid-19 bolnišnice | Avtor: Urad vlade za komuniciranje Urad vlade za komuniciranje
stanje covid-19 bolnišnice | Avtor: Urad vlade za komuniciranje Urad vlade za komuniciranje
Številke 1300 hospitaliziranih še nismo dosegli, smo pa z 1299 bolniki, kar je največ do sedaj, temu zelo blizu. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • Marcelko 18:53 24.november 2020.

    Prekleto, najbrš smo mi, ki smo zaprti v občinah, kot vojni jetniki, krivi za okužene po DSOjih? Res imamo prave strokovnjake na vladi. Večje bagre še ni zasedalo tega mesta od zdajšnje. Še Serpentinšek ni delal take sramote.

  • darja32 18:25 24.november 2020.

    Dr. Lejko Zupan ima novo frizuro. Kaj niso vsi frizerski saloni zaprti! Kdo izigrava zakone? Tisti,ki jih predlagajo!

  • Avatar Leon
    Leon 14:24 24.november 2020.

    "Strokovnjaki" IJŠ so vedeževali ; Za silvestrovo že 2500 mrtvih? Bodo morali na vladi pohiteti ,da jih do božiča spravijo skupaj 2500.