Slovenija
38292 ogledov

Covid-19 v Sloveniji: Take bodo razmere za božič in novo leto

Božična in novoletna darila
1/3
Profimedia
"Če bomo vsi dosledno izvajali vse ukrepe, bomo tako lahko v božično-novoletne praznike mogoče preživeli še v nekoliko bolj sproščenem vzdušju," napovedujejo na Inštitutu Jožef Stefan (IJS).

28. decembra bi po precej optimistični napovedi povprečno število pozitivnih testov padlo pod 300 na dan. Pri toliko testih epidemiologi lahko sledijo stikom in s tem močno zmanjšajo širjenje virusa, ukrepe pa bi lahko sprostili že nekaj dni prej.

V napovedi so upoštevali, da so ukrepi in njihovo upoštevanje R spustili na 0,7, a kot kaže, se to ne bo zgodilo. "Glede na trenutno stanje bomo sicer veseli, če bomo uspeli spustiti R opazno pod 1, mogoče na 0,9 ali 0,8," so opozorili. Sedemdnevno povprečje R je 1,05, kar pomeni, da se epidemija še kar širi in ne pojenja, število okuženih se pri takem R podvoji v 90 dneh. Brez domov za starejše je R 1,03, v domovih pa 1,35, kar pomeni, da vsak okuženi okuži 1,35 osebe.

 | Avtor: IJS IJS

Učinek ukrepov z dne 16. 11. (zaprtje trgovin in ustavitev javnega prevoza) naj bi se začel kazati konec tedna. "Negotovost napovedi je v tem obdobju prijemanja ukrepov zelo velika," opozarjajo. Predvideli so tri scenarije, optimistični, kjer bi se R znižal na 0,5, scenarij, ko ukrepi primejo delno in je R 0,8 ter scenarij, kjer ukrepi ne delujejo in R ostane 1, do upada novih primerov pa pride zaradi prekuženosti.

Dobra novica je, da je bil v bolnišnicah vrh morebiti že dosežen ali pa ga bomo dosegli v naslednjih dneh

Za silvestrovo že 2500 mrtvih?

Po precej optimističnem scenariju (R med 0,7 in 0,8) bo za božič v bolnišnicah med 400 in 600 bolnikov z covidom-19, mrtvih bo približno 2100, torej tisoč več, kot jih je doslej. Konec leta bo v bolnišnicah pričakalo med 300 in 450 bolnikov s covidom-19.

R trenutno vztraja okrog ena, če bo ostalo tako, bomo imeli za božič 2300 mrtvih, konec leta pa več kot 2500. V bolnišnicah bo za božič v tem primeru več kot tisoč bolnikov s covidom-19, za silvestrovo pa približno sto manj.

Kako bo epidemija pojemala, bo odvisno od tega, koliko novih oseb bo okužil en okuženi. Če bosta dva okužena okužila le enega novega, bo razpolovni čas epidemije en teden, če bo 0,7 pa približno dva tedna. To pomeni, da bi se število pozitivnih testov razpolovilo v dveh tednih. V tem primeru (R je 0,7) bi imeli 7. decembra 725 pozitnih testov na dan, 21. decembra pa 363.

Če srečaš 22 ljudi, je eden verjetno okužen

»V drugem valu se je do zdaj okužilo približno 12 odstotkov prebivalstva, kar pomeni približno vsak 8. prebivalec (ocena: 4x toliko kot potrjeno okuženih v drugem valu). Trenutno je delež kužnih približno 4,5% prebivalstva, kar pomeni približno vsak 22. prebivalec. Do zdaj se je v obeh valovih skupaj okužilo približno 13% prebivalstva, kar pomeni približno vsak 8. prebivalec,« opozarjajo strokovnjaki IJS. Povedano drugače, če ste srečali 22 oseb, je statistično verjetno, da je bil eden okužen.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • Ender3 14:44 24.november 2020.

    Ljudje, kaj vam ni jasno, da se vse te številke prirejajo tako, da bi obstoječa vlada imela mir pred vsesplošnim nezadovoljstvom in protesti. To je obrambni mehanizem, ki ga izvajajo z ukrepi in zastraševanjem. Ne zavedajo pa se, da vse ...prikaži več enkrat mine in za vse to nesorazmerno, neodgovorno, postopanje, bodo poimensko odgovarjali. 😎

  • Avatar praufo
    praufo 13:47 24.november 2020.

    jebe se men za božič in vso to marketinško sranje, bo pač še en samoten dan, pa kaj ... ostane mi samo še narava, da se skrijem v gmajno kjer lahko kaj pojem in spijem , doma se mi pa ...prikaži več ne da ležat cel dan

  • migi 12:10 24.november 2020.

    Princ teme bi rad imel "lučke"....da bo "vzdušje novega leta" kot vsa leta....bedak...imamo vzdušje da te kap....njegove nebuloze na twiterju te pa postavijo v realnost...ni dnarja,ni medčloveških odnosov,ne vem kaj bom jutri!!!!Naj se spelje v podzemlje!!!!!!

Sorodne novice