Zdravje > Aktualno
9479 ogledov

"Včeraj smo čez dan premeščali 22-letno pacientko"

infekcijska klinika Saša Despot
"Želimo si, da bi lahko v našem prleškem, prekmurskem jeziku poskrbeli za vsakega pacienta, ki nas bo rabil," je dejal strokovni direktor SB Murska Sobota. Pomurska regija prevzela štafetno palico od Gorenjske.

Čeprav se število bolnikov s covidom-19, ki se zdravijo v slovenskih bolnišnicah, približuje že 1200, so razmere pod nadzorom, je včeraj povedal koordinator za covidne bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta. Glede na to, da se epidemiološka situacija izboljšuje, "moramo zdržati še kakšen dober teden," je dodal.

Covid-19 v bolnišnici Slabe številke Slovenija Gantar: Še kdo dvomi, da dodatni ukrepi niso potrebni?

Strokovnjaki na Inštututu Jožef Stefan so medtem pojasnili, da je vrh obolelih v bolnišnicah pričakovati najkasneje ta petek; napovedi govorijo o 1250 zasedenih posteljah (danes 1171), intenzivne postelje bodo ta vrh dosegle čez en teden, ko bo številka pri 250 ( danes 197). 

Po besedah vladnega govorca bo jutri Pomurje prevzelo štafeto od Gorenjske in zasedlo neslavno prvo mesto med okuženimi regijami. Incidenta je namreč v tej regiji že presegla 1500 okuženih na sto tisoč prebivalcev v zadnjih 14-dnevih. V Murski Soboti je bilo včeraj 31 novih okužb, v Beltincih 26... 

bolnišnica Murska Sobota | Avtor: Facebook Facebook
V tamkajšnji regijski bolnišnici, v Splošni bolnišnici Murska Sobota, so sicer že nekaj dni zasedene vse zmogljivosti za bolnike s covidom-19, ta hip jih imajo 147, 22 jih potrebuje intenzivno zdravljenje. Ker jih več ne morejo prevzeti, so jim priskočile na pomoč druge bolnišnice po Sloveniji, kamor jih pošiljajo od sredine prejšnjega tedna. 

Strokovni direktor Splošne bolnišnice Murska Sobota Daniel Grabar je na današnji novinarski konferenci dejal, da je številka primerljiva s polno zasedenostjo bolnišnice, a glede na to, koliko skrbi potrebuje vsak pacient s covidom, je jasno, kako velika je njihova obremenjenost. "V prvih dveh tednih smo imeli paciente iz vse Slovenije, danes ne moremo sprejeti nikogar več, zato smo morali prositi druge ," je dodal in ob tem poudaril solidarnost, ki se je med zdravstvenimi delavci pokazala v teh dneh. 

22-letnica potrebovala prevoz v Ljubljano

Ustrezno zdravstveno oskrbo želimo zagotoviti vsem, takšno, kot jo zahteva njegovo stanje. "Včeraj smo tekom dneva premeščali 22- letno pacientko s sicer nekaj pridruženimi boleznimi, ki je potrebovala zdravljenje in je trenutno v UKC Ljubljana."

Grabar je pojasnil, da so imeli pred pandemijo v njihovi bolnišnici 15 postelj za intenzivno nego. Zdaj jih imajo 23, na prav vseh pa ležijo težki covid bolniki. 

Strokovni direktor je ljudi znova pozval, naj resno vzamejo situacijo. "Ne želimo si, da bi vsak dan morali klicati naokrog po Sloveniji in se razveseliti klica z ministrstva za zdravje, kot je bil danes, ko so nam ponudili postelje v Novi Gorici. Želimo si, da bi lahko v našem prleškem ali prekmurskem jeziku poskrbeli za vsakega pacienta, ki bo to rabil."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Avatar omega_v6
    omega_v6 17:38 11.november 2020.

    Kako lahko 22 letnica zboli?? Po prepričanju levih zgub zbolijo samo starčki,ki nato umrejo!! In ti ljudje katerim ni mar za sodržavljane se borijo,da bi prevzeli oblast?? To so po večini brezdelneži,ki visijo na plečih poštenih delavcev!! Zato pa imajo ...prikaži več tisti,ki delamo miloščine in ne plače,da lahko ta horda lenuhov preživi!!

  • maresem 17:18 11.november 2020.

    A ni to vaš poklic???

  • Avatar right
    right 17:17 11.november 2020.

    bolano, le o čem še ne boste bluzili