Zdravje > Aktualno
301 ogledov

Večina jih to dela, le redki to priznajo

David Beckham Žurnal24 main
Več kot devetdeset odstotkov odraslih je priznalo, da si vrtajo po nosu. Pri otrocih in najstnikih je to še pogosteje.

Po nosu si vrta veliko ljudi, a le redki bodo to priznali. To dokazujejo številne raziskave, ki so bile opravljene na tem področju, piše BBC.

Prvo omembe vredno raziskavo o vrtanju po nosu med odraslimi sta opravila ameriška znanstvenika Thompson in Jefferson leta 1995. Kar 91 odstokov od 254-ih anketirancev je priznalo, da si res vrtajo po nosu, 1,2 odstotka je dejala, da to dela vsaj enkrat na uro. Dva izmed njih sta dejala, da vrtanje po nosu vpiva na njuno življenje, dva sta pa zaradi vrtanja po nosu naredila luknjo med desno in levo nosnico. 

Štirikrat na dan

Nekoliko bolj poglobljeno raziskavo o vrtanju po nosu sta naredila leta 2000 zdravnika  Chittaranjan Andrade in BS Srihari in Nacionalnega inštituta za duževno zdravje v Bangalori v Indiji. Ugotovila sta, da je vrtanje po nosu bolj razširjeno med mladostniki in najstniki kot med odraslimi osebami. Zato sta se bolj poglobila v mlajšo populacijo. Vprašalnike so razdelili med najstnike štirih šol, v eno z najstniki iz revnejših družin, v dve iz srednjega sloja in v eno, kjer so bili bogatejši učenci.

Skoraj vsi so priznali, da si vrtajo po nosu, v povprečju štirikrat na dan. Le 7,6 odstotkov jih je dejala, da si po nosu vrta več kot dvajsetkrat na dan. Okoli dvajset odstotkov pa jih je priznalo, da imajo resno težavo povezano z vrtanjem po nosu. Večinoma so kot razlog za vrtanje navedli, da si tako lažje spraskajo smrkelj in očistijo nos, okoli 12 odstotkov jih je priznalo, da si vrtajo po nosu zato, ker jim je to všeč. Ne vrtajo pa si le s prsti. Nekaj jih je uporabljalo celo pinceto, nekaj pa celo svinčnik. Okoli pet odstotkov jih je priznalo, da roma njihov smrkelj v usta. Znanstveniki so ugotovili, da vrtanje po nosu združuje vse najstnike, ne glede na njihov status. Razlik med njimi ni bilo. Opazili so le nekoliko razlik med spoloma, pogosteje so to delali fantje, punce pa so pogosteje menile, da je to grdo. Fantje so imeli še druge težave, pogosteje so si grizli nohte in pulili lase.

Vrtanje po nosu lahko v nekaterih primerih vodi v resne zdravstvene težave. Strokovnjaki navajajo primere, ko so si osebe naredile luknjo celo do sinusov. Nizozemska raziskava iz leta 2006 je pokazala, da lahko vrtanje po nosu povzroči tudi bakterijsko okužbo. Pri ljudeh, ki si vrtajo po nosu, so za 25 odstotkov pogostejše tudi krvavitve iz nosu. 

Komentarjev 1